Preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu a afirmat, vineri la şedinţa comună a Comisiilor juridice ale Senatului României şi Parlamentului Republicii Moldova, că reformele în justiţie sunt esenţiale pentru parcursul şi integrarea europeană a acestei ţări, iar România sprijină Republica Moldova în acest sens. „Miza comună, imediată, fiind menţinerea stabilităţii Republicii Moldova”, a adăugat senatoarea PNL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Mă bucur că sunt astăzi aici, mai ales că ieri am avut o întrevedere şi cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, domnul Igor Grosu. Vă urează succes în aceste zile! Sunt acţiuni care arată că relaţiile dintre cele două ţări sunt mai strânse ca niciodată, inclusiv la nivel parlamentar. Integrarea europeană, menţinerea reformelor, asigurarea rezilienţei energetice sunt obiective prioritare pentru Republica Moldova. România sprijină cu tot ceea ce poate în acest sens, miza comună, imediată, fiind menţinerea stabilităţii Republicii Moldova. România sprijină ferm şi traseul european al Republicii Moldova. Un succes, important: primirea de statut de candidat din partea UE, o responsabilitate istorică şi o şansă unică care nu trebuie irosită. Democraţia Republicii Moldova poate fi mai puternică doar în Europa”, a declarat Alina Gorghiu, vineri la şedinţa comună a Comisiilor juridice ale Senatului României şi Parlamentului Republicii Moldova.
 
Preşedinta interimară a Senatului a mai spus că vorbit despre paşii care sunt şi vor continua să fie făcut pentru a consolida colaborarea bilaterală.
 
„Azi, mai facem un pas înainte în relaţiile dintre cele două state. Felicit toţi parlamentarii implicaţi, pe cei doi preşedinţi de comisii juridice, dna Olesea Stamate şi dl Cristian Niculescu – Ţăgârlaş, pentru că duc mai departe, azi la Piteşti, tradiţia şedinţelor comune şi pentru că au stabilit două teme foarte importante: educaţia juridică în şcoală şi compatibilizarea profesiilor juridice din România şi Republica Moldova. Trebuie să construim împreună pentru viitor. În acest sens, educaţia juridică a tinerilor este esenţială. Pentru a ţine direcţia corectă, pentru a forma cetăţeni dedicaţi statului de drept, domniei legii, care au o mentalitate democratică şi europeană. În România, recent s-a modificat legea pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat în sensul compatibilizării profesiei de avocat cu activităţile didactice cu conţinut juridic în învăţământul liceal şi gimnazial (sunt unul dintre iniţiatori) şi legea educaţiei naţionale, în sensul introducerii cursurilor de educaţie antreprenorială, financiară şi juridică”, a explicat Gorghiu.
 
Ea a amintit şi despre protocolul de colaborare încheiat în luna noiembrie a anului trecut de către ministrul Cătălin Predoiu cu Ministerul Educaţiei, CSM, ÎCCJ, PÎCCJ şi Uniunea Barourilor din România pentru a promova educaţia juridică la toate nivelurile de învăţământ.
 
„În noiembrie 2022, Ministerul Justiţiei a încheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Uniunea Naţională a Barourilor din România. Cu scopul de a promova educaţia juridică la toate nivelurile de învăţământ: primar, secundar, liceal şi universitar. Un proiect ambiţios la care sunt chemaţi să participe reprezentanţii tuturor profesiilor juridice: magistraţi, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, mediatori, practicieni în insolvenţă, consilieri juridici, reprezentanţi ai societăţii civile, cu studii în domeniul juridic... dar am remarcat lipsa Parlamentului din acest protocol ... şi cred că putem remedia acest lucru! Avem mulţi parlamentari cu pregătire în domeniul ştiinţelor juridice şi cred că Parlamentul trebuie să fie parte într-un protocol de acest fel. Ca toate profesiile menţionate anterior. Şi pentru că prietenul meu, avocat, vicepreşedinte al Uniunii Avocaţilor, Daniel Fenechiu, este aici, îi lansez această provocare. Am primit mulţi elevi la Palatul Parlamentului. O mare plăcere să stau de vorbă cu ei. Ceea ce am spus mai sus are în spate această experienţă. Ca parlamentari cu studii juridice, putem pune şi noi o cărămidă – două ... pentru ca tinerii de azi, generaţiile care vin după noi, să aibă o cunoaştere bună a dreptului. Una dintre temele foarte dragi mie despre care tinerii au cerut detalii a fost cea a introducerii votului la 16 ani. Şi cred că întărirea educaţiei lor juridice este o etapă importantă pentru aceasta! E important să ştie cum funcţionează statul român, care sunt instituţiile cheie, ce e cu Constituţia, cu drepturile şi libertăţile lor”, a completat Alina Gorghiu.
 
De asemenea, senatoarea PNL a precizat că există un bilanţ de succes cu privire la compatibilizarea profesiilor juridice din România şi Republica Moldova.
 
„În ceea ce priveşte compatibilizarea profesiilor juridice din România şi Republica Moldova, avem un bilanţ de succes: Acord privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor; schimbul de bune practici în domeniul profesiilor juridice; reuniuni de lucru la nivelul notarilor, avocaţilor... executorilor judecătoreşti. Cred că pe fiecare direcţie profesională se pot face paşi înainte. Toţi cei care activează în profesia dreptului în România şi Republica Moldova au multe de oferit unii altora. Reformele în domeniul justiţiei în Republica Moldova sunt esenţiale pentru integrarea europeană. Sunt o mare susţinătoare a colaborării noastre şi a corelării legislaţiei dintre cele două ţări. Urmăresc legislaţia şi proiectele implementate de Moldova şi vreau să vă felicit pentru eforturile pe care le faceţi!  În încheiere, aş vrea să folosesc acest cadru oficial pentru a mă referi la o idee la care ţin mult, mai ales că doamna preşedintă Stamate este aici. În 2022, am participat la Chişinău la un eveniment foarte frumos, lansarea Platformei femeilor deputate din Republica Moldova. La 1 noiembrie 2022, doamna Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, a participat la Conferinţa internaţională de la Bucureşti privind egalitatea de gen. Ca o continuare a acestor demersuri, vă informez că am adresat domnului Grosu propunerea de a organiza şi o reuniune a Platformei femeilor deputate din Republica Moldova cu femeile parlamentar din România! Aş fi încântată să o găzduiesc la Senat sau să mergem la Chişinău şi cred că ar fi un eveniment de suflet pentru toţi românii! Fac apel la parlamentarii din ambele ţări să continue şi în 2023 demersurile pentru promovarea egalităţii de gen şi să sprijine realizarea acestui obiectiv!”, a conchis Gorghiu. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.