Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că preşedintele USR, Cătălin Drulă, afirmă, când apare la televizor că toată lumea trebuie anchetată, dar “când vine vorba de justiţie la poarta USR, până aici”. Ea a precizat că cei de la USR se consideră “Albă ca Zăpada cu cei şapte pitici, că atâţia au mai rămas” şi consideră nefiresc să ai discursul acesta schizoid.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alina Gorghiu a fost întrebată, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, dacă este mulţumită de activitatea şefului DNA, care este contestat de o parte a clasei politice, în special de USR. 
“Exclusiv de USR aş putea spune. Eu am încredere în justiţie şi la mine nu e un slogan, la mine… Cred că de când mă ştiţi dumneavoastră, din 2002 am intrat în viaţa publică, suntem în 2024, n-aţi găsit vreo virgulă în discursul raportat la justiţie. Am avut în aceste săptămâni bilanţul, şi la Parchetul General, şi la DNA şi la DIICOT. Şi o să vă spun că sunt mulţumită de aceste instituţii şi de conducerea lor, pe baza evaluării unor criterii obiective pe care le-au prezentat în acest bilanţ. Da, sunt mulţumită şi de relaţia instituţională cu Parchetul General, cu procurorul general, cu şeful DNA, şefa DIICOT, secţii militare şi aşa mai departe. Oamenii ăştia s-au ţinut departe de jocul politic. Şi dacă doreşte ceva foarte tare de la justiţie este să nu cadă în capcana discursului public al unor lideri din politica românească, dâmboviţeană când vine vorba de justiţie, care încearcă să-i acapareze, să îi atragă în jocul acesta absolut ipocrit”, a afirmat Alina Gorghiu. 
Ea a dat şi câteva exemple în acest sens. 
“E greu să înţelegi tu, ca cetăţean care nu are acces la justiţie şi nu îl interesează foarte mult ce se întâmplă în justiţie, tu îţi vezi de treaba ta, dar îl vezi pe Drulă la televizor de dimineaţă, la prânz şi seara, şi pe ceilalţi lideri, care spun aşa: ”Trebuie anchetaţi toţi!” Dumneavoastră de pe stradă, dacă aţi trecut pe roşu, trebuie să faceţi puşcărie. Dumneavoastră, de la PNL, trebuie să faceţi puşcărie dacă aţi făcut fapte de corupţie. Dumneavoastră, din presă, dacă aţi calomniat, trebuie să plătiţi. Când vine vorba de justiţie la poarta USR, păi până aici! Fraţilor, e balaurul cu şapte capete, dacă vine vorba de USR, noi suntem Albă ca Zăpada cu cei şapte pitici, că atâţia au mai rămas, oricum, la USR, şi nu se mai întâmplă nimic. E absolut nefiresc să ai discursul acesta schizoid, justiţia funcţionează pentru toţi, mai puţin pentru noi, că noi stăm în bula noastră”, a precizat Alina Gorghiu. 
Ea a adăugat că discursul USR de astăzi la adresa justiţiei este inspirat din afirmaţiile făcute de Liviu Dragnea. 
“Mă aştept ca genul ăsta de discurs să fie izolat. E o preluare nefericită a narativului lui Dragnea şi n-am să încetez să fac referire la el, pentru că dacă veţi lua replicile lui, domnule, parcă sunt spuse cu ghilimele de USR astăzi. I-am rugat pe cei din Parchete să îşi apere şi mai repede şi mai ferm reputaţia. Nu pentru că se pătează imaginea unui procuror, ci pentru că atacând instituţii din sistemul judiciar, ataci credibilitatea justiţiei în integralitatea sa. Sigur că au şi ei balast, au procurori incompetenţi, judecători pe care îi vedeţi cu limitările lor. Ei trebuie să îşi facă curat şi să marginalizeze genul acesta de resursă umană care nu este profesionistă, dar de aici la a pune o anatemă asupra justiţiei doar pentru că acum eşti opoziţie şi ţi se pare de bon ton să ataci justiţia, mi se pare cale lungă. Şi o abordare nefericită”, a mai transmis ministrul Justiţiei.
Întrebat dacă nu i se pare deplasat ca şeful DNA să îl ironizeze pe unul dintre liderii USR care s-a dus cu maşinuţe în faţa sediului DNA, Alina Gorghiu a răspuns: “Când eşti lider de partid, trebuie să ai responsabilitatea faptelor tale. Eu nu pot să cer unui procuror să nu se apere. Să mă iertaţi, nu poţi să arunci în cineva cu lături luni de zile şi eu să-i spun: nu te apăra, că e vorba de imaginea ta. Fiecare încearcă să-şi protejeze imaginea cum consideră, mai inspirat sau mai puţin inspirat. Eu vorbesc despre metode instituţionale de a-şi proteja imaginea. Şi aici CSM-ul nu o dată a reacţionat. Şi vă amintesc că a avut un comunicat referitor la declaraţiile liderilor USR cu privire la domnul Voineag. Dar, dacă permiteţi o concluzie, concluzia este că va fi un an complicat şi mă aştept la atacuri constante din partea aceloraşi persoane, lideri politici. Mă aştept să atace în continuare sistemul judiciar”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.