„Sunt două cazuri care pe mine m-au cutremurat zilele acestea”, a declarat ministra Justiţiei Alina Gorghiu, chestionată joi, la finalul şedinţei Executivului, despre cazul judecătoarei de la Tribunalul Suceava reţinută, joi, după ce ar fi dat informaţii din dosarele instrumentate de DIICOT, şi despre cel al unei judecătoare de la Tribunalul Bucureşti, cu o avere nejustificată de 6 milioane euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ştiţi că eu am obligaţie de rezervă ca ministru al Justiţiei, însă sunt două cazuri care pe mine m-au cutremurat zilele acestea. Unul este cazul judecătoarei despre care se suspectează că are o avere nejustificată şi un al doilea caz, cred că, dacă nu greşesc, la Suceava, cazul unei doamne judecător despre care ştim că a fost reţinută şi despre care am aflat din surse de presă şi, inclusiv, înţeleg din informaţiile de la Parchet comunicate, că ajuta cu informaţii privilegiate din dosare anumite reţele de trafic de droguri. N-am să mă refer la cele două cazuri în particular, pentru că nu am voie, însă am să vă spun că este limpede semnalul dat că nimeni nu este mai presus de lege”, a explicat Alina Gorghiu, în conferinţa de presă susţinută, joi, la sediul Guvernului.

Senatoarea PNL a mai spus că există „uscături” peste tot, iar Ministerul Justiţiei a încurajat mereu sistemul judiciar să-şi facă treaba.

„Sigur că există uscături peste tot, în absolut orice sistem. Ministerul Justiţiei a încurajat întotdeauna, indiferent de ministrul de Justiţie care a fost în funcţie, sistemul judiciar să-şi facă treaba. Cum am încurajat aceste instituţii să-şi facă treaba? Alocând resurse, creând cadru legislativ potrivit, sănătos, astfel încât că vorbim de instanţele de judecată, că vorbim de DNA, de Parchetul General, de DIICOT să vedem rezultate. Vedem că lupta anticorupţie este acolo unde trebuie, vedem că bătălia antidrog este susţinută de la cel mai înalt nivel. Vedem că punem în ordine şi partea de salarizare”, a mai spus Gorghiu.

Ministra Justiţiei a reiterat că există o problemă legată de fenomenul litigios, în condiţiile în care magistraţii au drepturi salariale câştigate prin hotărâri judecătoreşti şi astfel, este luată în calcul adoptarea unei legi de salarizare doar pentru sistemul judiciar, însă discuţiile se află într-o fază incipientă. Gorghiu a adăugat că acest subiect trebuie abordat şi cu ministra Muncii Simona Bucura-Oprescu.

„Avem un fenomen litigios, nu de ieri, de azi, datează din anii 2005 - 2006. A fost clar provocat de diverse lucruri, haideţi să le numim deficienţe, pe care le-au speculat din legislaţie. Cunosc aceste probleme, le cunoaşte şi primul ministru, am discutat despre ele şi am făcut o informare cu privire la posibile situaţii şi posibile soluţii şi îmi doresc ca împreună cu Ministerul Muncii, cu colegii din Guvern să găsim o soluţie la problemele care planează de vreo 20 de ani în România la acest capitol. Au fost analizate câteva variante de lucru”, a conchis Alina Gorghiu.

O judecătoare de la Tribunalul Suceava, căreia i se aduc mai multe acuzaţii, a fost reţinută pentru 24 de ore. Ea ar fi dat persoanelor vizate informaţii din dosare instrumentate de DIICOT, inclusiv că urmează percheziţii şi că sunt supravegheaţi. Totodată, judecătoarea este acuzată de consum de droguri şi că ar fi pus llocuinţa la dispoziţia altor persoane pentru consum de stupefiante.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, miercuri, că a constatat o diferenţă nejustificată în averea unui judecător de la Tribunalul Bucureşti, suma care nu se regăseşte în acte depăşind 30 de milioane de lei. De asemenea, a fost regăsită o diferenţă de peste un milion, în cazul unui angajat cu statut special din Poliţia Capitalei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.