Omul de afaceri Gigi Neţoiu este cercetat sub control judiciar de DNA, alături de alte şapte persoane, între care un fost deputat, fostul primar din Huşi şi funcţionari din Prefectura Vaslui şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar, pentru că, în anul 2007, ar fi obţinut în mod fraudulos, la preţuri sub valoarea pieţei, ajutat de ceilalţi inculpaţi, aproape 700 de hectare de viţă de vie în Huşi, aflate în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), prejudiciind statul cu peste 9,5 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Dan-Mihai Marian, la data faptei deputat şi preşedinte al biroului politic teritorial al unei formaţiuni politice - filiala Vaslui, pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată; Vasile Cătălin-Cupşan, la data faptei secretar general al Prefecturii Vaslui şi secretar al Comisiei Judeţene de Fond Funciar, pentru abuz în serviciu în formă continuată; Gabriela Luca (fostă Stan), la data faptei funcţionar public la Prefectură, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată şi Daniel Prunilă, la data faptei membru al Comisiei Judeţene de Fond Funciar Vaslui şi director al OCPI Vaslui, pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Aceeaşi măsură a fost dispusă şi pentru Tudor Stafie, la data faptei primar al municipiului Huşi, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, Gheorghe Neţoiu, la data faptei administrator în fapt al unei societăţi viticole, pentru instigare la abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani, toate în formă continuată, precum şi Luchi Georgescu (fostă Vasile), la data faptelor acţionar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al unei societăţi viticole, pentru instigare la abuz în serviciu, instigare la complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, toate în formă continuată, şi Emanuela Mocanu (fostă Mardare),  la data faptelor reprezentant punct de lucru Huşi al unei societăţi viticole, pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani, ambele în formă continuată.

În cursul anului 2007, o societate viticolă controlată de Gheorghe Neţoiu a dobândit, în mod fraudulos, la preţuri sub valoarea de piaţă, o suprafaţă de 692,685 hectare, plantată cu viţă de vie, situată pe amplasamentul fostelor plantaţii ale S.C. Vidişamp S.A. Huşi, teren aflat în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).

”Concret, în primăvara anului 2006, inculpatul Neţoiu Gheorghe, în înţelegere cu inculpata Georgescu (fostă Vasile) Luchi, a căutat şi identificat o modalitate ilicită prin care să dobândească în proprietate, la preţuri sub valoarea de piaţă, suprafaţa de teren în cauză. Demersurile au fost făcute în contextul în care Neţoiu Gheorghe cunoştea că, potrivit legislaţiei în domeniul fondului funciar, suprafeţele de teren în cauză, aflate în proprietatea privată a statului şi administrate de ADS, nu ar fi putut intra în proprietatea societăţii decât prin plata unor sume de bani, la valoarea de piaţă, către foştii proprietari ce deţinuseră suprafeţe de teren pe amplasamentul respectiv, iar cele care nu făceau obiectul solicitărilor de reconstituire a dreptului de proprietate nu puteau fi înstrăinate de către stat, ci doar concesionate”, arată DNA.

În acest context, Gheorghe Neţoiu i-a solicitat lui Dan-Mihai Marian, la acel moment deputat, atât personal, cât şi prin intermediul altei persoane, ca, în schimbul unor foloase materiale, să determine persoane cu funcţii “cheie” în procesul decizional legat de retrocedări - printre care se aflau şi Vasile Cupşan-Cătălin, Daniel Prunilă şi Tudor Stafie - să-l ajute.

”Funcţionarii respectivi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, urmau să găsească, să deruleze şi să se implice într-o procedură ilicită care, sub aparenţa unei activităţi legale de retrocedare către persoane îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri din judeţul Vaslui, să aibă ca rezultat obţinerea în proprietate, de către societatea viticolă controlată de Neţoiu Gheorghe, a celor 692,685 hectare cu viţă de vie”, precizează procurorii anticorupţie.

Potrivit DNA, Dan-Mihai Marian a controlat “din umbră” procesul de retrocedare, ”implicându-se personal pe fiecare etapă (validare de către Comisia Judeţeană de Fond Funciar Vaslui, predare de către ADS, emitere titluri de proprietate) şi cunoscând că activitatea este contrară legislaţiei aplicabile în materia fondului funciar (documentele aflate la dosarele de retrocedare întocmite la nivelul comisiei judeţene sunt incomplete, necorespunzătoare situaţiei de fapt şi contrare actelor normative incidente în cazurile respective de retrocedare)”.

”Acest aspect i-a fost adus la cunoştinţă pe parcursul derulării procedurii, dar inculpatul Marian Dan-Mihai a insistat în demersurile ilicite faţă de persoanele sus-menţionate pentru a finaliza procedura de retrocedare”, mai arată DNA.

Concret, la instigarea lui Marian şi a persoanei la care a apelat Neţoiu, funcţionarii publici au organizat activitatea de retrocedare prin solicitarea implicării primarilor şi a unor funcţionari publici din comune, în sensul întocmirii unor documente contrare normelor de fond funciar. Acestora le-a fost indicată şi modalitatea de formulare a propunerilor de validare, prin introducerea pe ordinea de zi şi prezentarea cazurilor în şedinţele Comisiei Judeţene de Fond Funciar Vaslui, astfel încât să se asigure de reuşita validării propunerilor nelegale formulate.

De asemenea, funcţionarii s-au implicat, cu încălcarea prevederilor legale, în derularea, în şedinţele de fond funciar, a unei proceduri de validare a radierii unor persoane îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri agricole din mai multe comune şi atribuirea altora pe amplasamentul fostei SC Vidişamp SA Huşi din rezerva ADS; au aprobat prin vot în şedinţele Comisiei Judeţene de Fond Funciar Vaslui validarea şi nu au iniţiat sistarea activităţilor ilicite atunci când le-au constatat şi s-au ocupat de avizarea, semnarea şi înaintarea către ADS Bucureşti a dosarelor de retrocedare şi, ulterior, au semnat titlurile de proprietate emise nelegal. 

Ulterior, reprezentanţii ADS, cu încălcarea legislaţiei aplicabile în materia fondului funciar, au avizat documentaţia de retrocedare şi întocmire a protocoalelor de predare-preluare a terenurilor respective.

”După predarea de către ADS Bucureşti a suprafeţelor de teren, către comisiile de fond funciar din municipiul Huşi şi alte două comune, au fost emise titluri de proprietate pentru o suprafaţa de 692,685 hectare (aceasta în condiţiile în care hotărârile Comisiei Judeţene de Fond Funciar Vaslui au vizat o suprafaţă totală de 636,44 ha, iar prin Protocoalele de predare-preluare s-a predat suprafaţa totală de 770,53 ha)”, conform DNA.

În acest fel, statul - titular al dreptului de proprietate, exercitat prin intermediul ADS - a fost prejudiciat cu 9.598.656 lei, sumă ce reprezintă diferenţa valorii noului amplasament şi valoarea de piaţă a vechilor amplasamente la care persoanele ar fi fost îndreptăţite pentru reconstituirea proprietăţii.

Totodată, societatea viticolă controlată de Gigi Neţoiu a obţinut un folos injust, prin achiziţia terenurilor în cauză la un preţ inferior valorii de piaţă, în sumă de 11.482.021 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.