Fostul vicepreşedinte PDL Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, care controlează compania Romsys, au depus în faţa procurorilor DNA Ploieşti mărturie împotriva lui Sorin Blejnar, în dosarul în care acesta este suspectat că a pimit trei milioane de euro în schimbul intervenţiei sale în favoarea companiei Romsys. Blejnar a susţinut, în faţa judecătorilor care au decis arestarea sa preventivă, că este nevinovat, spunând că nu îl cunoaşte pe Berdilă, fapt infirmat de însuşi Berdilă şi de alţi martori din dosar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit motivării la decizia de arestare preventivă emisă de Tribunalul Prahova în dosarul în care fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar este urmărit penal pentru trafic de influenţă, fostul primar al oraşului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, a depus mărturie în faţa procurorilor DNA Ploieşti împotriva lui Blenar.

Gheorghe Ştefan le-a dat procurorilor detalii despre o întâlnire pe care susţine că a avut-o în anul 2012, la Nisa, în cadrul căreia Blejnar i-a spus că şi-a primit comisionul de pe urma cpontractelor primite de compania Romsys.

”Martorul G.Ş. (Gheorghe Ştefan – n.r.) poreclit P. (Pinalti – n.r.) în declaraţia dată în data de 2 noiembrie 2016, a învederat faptul că a asistat la o discuţie în care martorul B. H. (Berdilă Horia – n.r.) i-a spus inculpatului B.S. (Blejnar Sorin – n.r.) că intenţionează să câştige contracte de IT la licitaţiile organizate de ANAF şi că, dacă îl va ajuta în acest sens, este dispus să îi remită un procent cuprins între 10 – 20% din valoarea contractelor câştigate. Acelaşi martor declară faptul că în vara anului 2012 s-a întâlnit cu inculpatul S.B. (Sorin Blejnar – n.r.) la Nisa, care i-a spus că şi-a rezolvat problema cu martorul B.H. (Berdilă Horia – n.r.) şi şi-a încasat comisionul”, se arată în motivarea arestării preventive dată publicităţii de Tribunalul Prahova.

Conform aceluiaşi document, un alt martor împotriva lui Blejnar este omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, care controlează compania Romsys şi care i-ar fi dat lui Blejnar 20 la sută din valoarea contractelor câştigate de Romsys, ca subcontractor, cu ANAF.

”Conform declaraţiei martorului B.H.S., din data de 4 noiembrie 2016, în cursul anului 2011 acesta a avut o întâlnire cu inculpatul B.S., la care au participat martorul G.Ş.şi numitul C.M. În cadrul acestei discuţii s-a căzut de acord ca societatea comercială R.SRL, controlată de inculpatul B.H.S., intenţionează să participe la licitaţiile organizate de ANAF, avînd ca obiect de activitate serviciile IT, fiind dispus să-i remită un procent de 20% din valoarea contractelor. Conform declaraţiei martorului, inculpatul B.S. a fost de acord, a promis intervenţia pe lîngă subalternul S.D. şi a mai precizat că S.D. va indica către R.SRL firma către care urmează să plătească comisionul de 20%” menţionează documentul Tribunalului Prahova.

Magistraţii precizează, de asemenea, că din documentele depuse de DNA la dosarul cu propunerea de arestare preventivă reiese că Romsys nu a participat direct la licitaţiile pentru câştigarea celor două contracte cu o valoare de aproximativ 15 milioane de euro, întrucât Blejnar va dorit să folosească ”companii paravan” la licitaţie, ”pentru a nu da de bănuit”, iar ulterior companiile care au câştigat licitaţia au subcontractat lucrările firmei Romsys.

”Promisiunea preşedintelui ANAF făcută prestatorului de servicii SC R SRL (Romsys – n.r.) Bucureşti – prin intermediul reprezentantului legal B.H.S. s-a materializat în obţinerea de către această societate a contractelor dorite, în urma subcontractării de la câştigătorii procedurilor de licitaţie publică, aşa cum a indicat chiar inculpatul B.S. (Blejnar Sorin - n.r.), (,,să folosim alte companii ca şi paravan, adică să nu participe direct R. la acele proceduri de achiziţie publică pentru a nu da de bănuit”), cel din urmă primind, împreună cu subalternul său S.D., comisionul de 20% promis/pretins şi acceptat, prin intermediul unei firme controlate în fapt de ei, S.C. I.D. SRL Bucureşti” se arată în motivarea arestării preventive.

Acelaşi document menţionează, de asemenea, că Sorin Blejnar a negat săvârşirea faptelor de care este acuzat, a negat că s-ar fi întâlnit la Nisa cu Gheorghe Ştefan în anul 2012, spunând că acea întâlnire a avut loc în anul 2014.

” În ceea ce priveşte declaraţiile susţinute de inculpatul B.S., judecătorul de drepturi şi libertăţi constată faptul că acesta a negat săvârşirea faptelor, inclusiv anumite aspecte privind întâlnirea de la Nisa, din vara anului 2012, susţinând că această întâlnire a avut loc în decursul anului 2014 şi s-au discutat anumite aspecte ce ţineau de o convorbire telefonică din anul 2010, purtată între martorul G. Ş. şi inculpatul B.S., fără legătură cu cauza. În ceea ce priveşte acest detaliu (al întâlnirii de la Nisa), judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că este un aspect important al anchetei penale, dar eventuala contradicţie nu poate fi clarificată pe deplin decât în faza cercetării judecătoreşti. Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine susţinerea inculpatului, conform căreia în vara anului 2012 nu avea cum să ajungă la Nisa deoarece a fost subiectul unei măsuri preventive a controlului judiciar, iar în luna iunie a anului 2012 s-ar fi aflat la Viena, dar această susţinere nu poate fi apreciată drept o probă decisivă în apărare, care să înlăture întru totul susţinerea că acesta s-a aflat la Nisa în vara anului 2012 (aceste eventuale contradicţii urmează a fi lămurite ulterior)” precizează, totodată, sursa citată.

În acelaşi document se arată că Sorin Blejnar a negat faptul că îl cunoaşte pe omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, însă acest lucru este infirmat de Berdilă însuşi, care le-a spus anchetatorilor că îl cunoaşte pe fostul preşedinte al ANAF, dar şi pe fostul lider al PDL Gheorghe Ştefan.

Luni, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Sorin Blejnar, la data faptei preşedinte al ANAF, cu rang de secretar de stat, pentru trafic de influenţă.

Întrebat, la ieşirea de la DNA Ploieşti, dacă a primit bani de la patronul firmei Romsys, despre care surse apropiate anchetei susţin că l-a denunţat la DNA pe fostul şef al ANAF, Blejnar a răspuns: ”Nici măcar nu-l cunosc”.

De asemenea, întrebat dacă crede că denunţul împotriva sa a fost făcut de către omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, patronul firmei IT Romsys, pentru ca acesta să-şi uşureze situaţia juridică, Blejnar a spus: ”Da, eu zic că da”.

Marţi, Sorin Blejnar a fost prezentat Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă, judecătorii emiţând mandat de arestare pe numele fostului preşedinte al ANAF.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă al procurorilor, Sorin Blejnar a folosit cinci firme de tip fantomă, ai căror asociaţi sunt cu precădere cetăţeni arabi, pentru a scoate din bancă cele aproximativ trei milioane de euro primite drept mită de la o societate în favoarea căreia a intervenit pentru ca aceasta să câştige două contracte cu ANAF, susţin procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Procurorii DNA, care îl acuză pe Sorin Blejnar de trafic de influenţă susţin că, după ce a primit de la o firmă care a încheiat două contracte cu ANAF suma de 13.172.520 lei, reprezentând peste 20 la sută din valoarea celor două contracte, Blejnar a folosit mai multe firme fantomă care au făcut tranzacţii de tip evazionist, pentru a scoate banii din bancă.

Documentul citat precizează că fostul preşedinte al ANAF a intervenit pentru ca o firmă să primească, în octombrie 2011, două contracte cu instituţia pe care Blejnar o conducea, respectiv un contract cu valoarea de 36.297.280 lei din care Blejnar ar fi primit 7.266.400 lei şi un contract cu valoarea de 28.066.780 lei din care fostul şef al ANAF ar fi primit suma de 5.906.120 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.