Tribunalul Ilfov a decis definitiv, luni, liberarea condiţionată a lui Gheorghe Mencinicopschi, după ce a executat doi ani din pedeapsa de opt ani de închisoare primită în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instanţa a admis astfel contestaţia formulată de Gheorghe Mencinicopschi după ce Judecătoria Sectorului 4 respinsese, în 6 septembrie, propunerea comisiei de specialitate de la Penitenciarul Jilava de liberare condiţionată a fostului director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi.

Gheorghe Mencinicopschi, la ieşirea din penitenciar (FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Micsik)
Gheorghe Mencinicopschi, la ieşirea din penitenciar (FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Micsik)

Decizia judecătorului Mihai Roman de la Tribunalul Ilfov este definitivă, Gheorghe Mencinicopschi urmând să plece din Penitenciarul Bucureşti - Jilava după ce vor fi trimise la unitatea de detenţie documentele de la instanţă.

În 6 septembrie, Judecătoria Sectorului 4 respinsese ca nefondată propunerea de liberare condiţionată a lui Gheorghe Mencinicopschi şi fixase termen de reiterare a cererii în 1 decembrie 2016.

Gheorghe Mencinicopschi, la ieşirea din penitenciar (FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Micsik)
Gheorghe Mencinicopschi, la ieşirea din penitenciar (FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Micsik)

Gheorghe Mencinicopschi a fost încarcerat în 8 august 2014, după condamnarea definitivă la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Din această pedeapsă, Mencinicopschi a executat 780 de zile, adică puţin peste doi ani.

Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la închisoare pentru că, susţin judecătorii în motivarea deciziei, el a urmărit "cu orice preţ" privatizarea ICA în favoarea firmei controlate de Dan Voiculescu, respectiv SC Grivco SA.

În dosarul ICA au mai fost condamnaţi definitiv, în 8 august 2014, de Curtea de Apel Bucureşti, Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare,  fostul director al ADS Corneliu Popa, la opt ani de închisoarem şi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş, la şapte ani de închisoare.

În acest dosar, prejudiciul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro, instanţa dispunând, prin decizia definitivă din 2014, confiscarea mai multor imobile apaţinând inculpaţilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena şi cel al grupului de firme Grivco.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.