Directorul INSEMEX, George Găman, a declarat joi că cercetarea la clubul Bamboo va fi făcută când se va permite accesul în condiţii de siguranţă, iar aceasta va fi relevantă în expertiză, care ar putea dura câteva luni. Găman a precizat că experţii vor căuta orice probă care ar putea ajuta cercetarea, printre care obiecte de natură electrică şi dispozitive de supraveghere şi înregistrare video.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

George Găman a fost joi la clubul Bamboo, împreună cu anchetatorii, pentru a stabili când ar putea începe cercetarea la faţa locului, necesară în expertiza pe care urmează să o facă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, la solicitarea anchetatorilor.

„Nu au fost propriu-zis verificări, dar am fost solicitaţi de Poliţia Capitalei. O cercetare efectivă la faţa locului nu s-a putut face, pentru că accesul nu este permis şi este riscant. Am făcut o evaluare a perimetrului, am înconjurat perimetrul. Urmează ca, în momentul în care va fi permis accesul, să fim invitaţi să facem parte din echipa de cercetare”, a spus directorul INSEMEX, instituţia care a făcut o expertiză şi în cazul incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti.

Găman a precizat că perimetrul este asigurat şi cercetarea la faţa locului va fi făcută atunci când se va putea intra în clădire în condiţii de siguranţă.

Întrebat dacă nu ar putea fi distruse probe în tot acest timp, Găman a spus că niciun alt factor nu ar putea să afecteze probele mai mult decât a făcut-o focul.

„Din punctul meu de vedere, nu cred (că s-ar distruge probe, n.r.), atât timp cât perimetrul este asigurat. Focul a trecut deja pe acolo, nu ştiu ce s-ar mai putea distruge”, a precizat George Găman.

El a adăugat că toate probele şi indiciile relevante vor fi ridicate de criminalişti, atunci când se va putea, şi vor fi trimise pentru expertiză la INSEMEX.

„O reconstituire la scară reală, cu siguranţă nu se va putea face, având în vedere amplitudinea perimetrului. În cazul în care vom găsi probe sau indicii relevante, criminaliştii le vor ridica şi le vor trimite pentru expertizare la sediul institutului. (…) Este prematur să ne pronunţăm, ar fi o antepronunţare”, a spus directorul INSEMEX.

El a precizat că, atunci când se va permite accesul, vor fi căutate toate probele care ar putea ajuta cercetarea, printre care obiecte de natură electrică şi dispozitive de supraveghere şi înregistrare video.

„În primul rând , când se va permite accesul şi va fi posibil, vom face cercetarea la faţa locului, de acolo derivă toate. (…) Depinde ce vom vedea, anumiţi conductori, anumite obiecte de natură electrică, DVR-uri, dacă vom găsi, vor fi de mare folos, dar sunt destul de sceptic în privinţa asta”, a spus Găman.

Directorul INSEMEX a precizat că, din momentul în care va începe cercetarea, expertiza ar putea fi încheiată în câteva luni.

„Vorbim de luni, va fi, ca întindere în timp, destul de mare. Nu putem să spunem acum, dar, repet, în primul rând cercetarea la faţa locului va fi relevantă”, a explicat Găman.

La Bamboo au mers joi şi anchetatorii pentru a face cercetarea la faţa locului în zona anexelor din complex, printre care şi la un imobil al lui Joshua Castellano, fondatorul clubului, clădire care a fost sigilată în urma incendiului din noaptea de 20 spre 21 ianuarie, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Primăria Sectorului 2 se va ocupa de îndepărtarea elementelor metalice prăbuşite în urma incendiului, pentru care va contracta o firmă ce are utilaje specifice pentru astfel de intervenţii şi angajaţi specializaţi. În urma incendiului, tavanul clubului Bamboo a căzut şi există riscul ca întreaga structură metalică să se prăbuşească.

Din acest motiv, anchetatorii nu au putut să facă până acum cercetarea la faţa locului şi să ridice probe din clădire. Firma cu care va fi încheiat contractul va îndepărta elementele instabile ale clădirii, astfel încât anchetatorii să poată lua probe care vor fi folosite în anchetă.

Procurorii au deschis în 21 ianuarie dosar penal, în urma incendiului din clubul Bamboo, fiind începută urmărirea penală in rem pentru distrugere din culpă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.

În urma incendiului din Clubul Bamboo, 44 de persoane au ajuns la şase spitale din Capitală, pentru îngrijiri medicale, dintre care miercuri mai erau internate două la Spitalul Floreasca.

Anchetatorii au declarat că, din datele de până acum, nu există indicii ca incendiul să fi fost declanşat de o mână criminală.

Cătălin Dancu, avocatul reprezentanţilor clubului Bamboo, a declarat că incendiul care a mistuit clubul a fost pus, el argumentând cu faptul că angajaţi ai clubului ar fi semnalat prezenţa unor persoane necunoscute în zona fostei săli de fitness a localului, folosită ulterior ca depozit.

Joshua Castellano, fondatorul clubului Bamboo, a declarat, luni, după ce a fost audiat la Poliţia Capitalei, că focul nu ar fi pornit nici de la instalaţia electrică, refăcută în totalitate după tragedia din Colectiv, nici de la o ţigară. El a precizat că nu a putut face asigurare, întrucât nu avea încă autorizaţie de la ISU, dar urma să o obţină până la 30 iunie.

Castellano a mai spus că în noaptea incendiului, în club erau 700-800 de oameni, capacitatea localului fiind de peste 1.300-1.400 de persoane.

Incendiul din Clubul Bamboo a fost anunţat la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sâmbătă 21 ianuarie, la ora 03.32, iar primele echipaje de intervenţie au ajuns la faţa locului la ora 03.47, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Peste 260 de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului violent, care a cuprins o suprafaţă de aproximativ 3.000 pătraţi, distrugând clubul Bamboo în totalitate, incendiul fiind declarat stins în 23 ianuarie, după 57 de ore de la sosirea echipajelor ISU. Pompierii au retras în 25 ianuarie de la clubul Bamboo ultimul echipaj de supraveghere.

Clubul Bamboo a fost fondat în urmă cu 15 ani de Joshua Castellano.

În iunie 2005, clubul Bamboo a mai ars din temelii, iar atunci Joshua Castellano spunea că "singurul vinovat este natura". Cătălin Botezatu, acţionar în 2005, acuza faptul că focul a fost pus intenţionat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.