O femeie angajată ca inspector în cadrul Compartimentului Secretariat/Registratură din Primăria Municipiului Paşcani a fost trimisă în judecată de către procurorii DNA, fiind acuzată de infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată. Ea este suspectată că a primit zeci de mii de euro de la persoane în faţa cărora a pretins că poate facilita angajări în cadrul Primăriei, obţinerea unor autorizaţii de construire, încadrarea în grad de handicap şi obţinerea pensiei aferente. Patru dintre cei care i-au oferite femeii bani au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei privind infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, Monicăi Oneaţă, inspector în cadrul Compartimentului Secretariat/Registratură din Primăria Municipiului Paşcani, acuzată de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată, respectiv 13 acte materiale.
„În perioada septembrie 2019 - iulie 2021, inculpata Oneaţă Monica, în calitatea menţionată, ar fi pretins şi primit de la mai multe persoane sumele totale de 37.100 euro şi 37.900 lei, lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra unor funcţionari din cadrul Primăriei Municipiului Paşcani şi că îi va determina pe aceştia să rezolve diverse solicitări ale persoanelor care au remis sumele de bani, constând în angajări în cadrul instituţiei menţionate mai sus, obţinerea unor autorizaţii de construire, a avizelor sau a altor documente necesare construcţiei unor imobile, încadrarea în grad de handicap şi obţinerea pensiei aferente”, informează DNA într-un comunicat dat publicităţii luni.
Femeia se află sub control, judiciar, iar procurorii au dispus măsuri asigurătorii în cazul său.
Pe parcursul anchetei, procurorii au stabilit că Oneaţă a primit diverse sume de bani, în euro sau lei, lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra funcţionarilor competenţi din cadrul Primăriei Paşcani astfel încât cei care au dat banii să fie angajaţi la compartimentul Registrul Agricol, la compartimentul Medicină şcolară din primărie, ori la Poliţia Locală Paşcani. În alte cazuri, funcţionara a cerut şi primit bani pretinzând că poate facilita eliberarea unor avize de către instituţia la care lucra. 
„În cursul lunii iunie 2021, inculpata Oneaţă Monica ar fi pretins şi primit suma de 24.500 lei de la o persoană, lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra funcţionarilor competenţi din cadrul Primăriei Paşcani pentru a-i determina să elibereze întreaga documentaţie necesară construcţiei unui imobil, constând atât în obţinerea proiectului imobilului, cât şi a Planului urbanistic zonal, certificatului de urbanism, autorizaţiei de construire şi avizele pentru branşare la reţeaua de utilităţi, respectiv cea de gaze naturale, privind imobilul pe care această persoană intenţiona să-l edifice în municipiul Paşcani”, au mai stabilit procurorii.
Procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu patru inculpaţi în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de cumpărare de influenţă, aceştia recunosând că i-au dat bani femeii.
„În prezenţa apărătorilor aleşi, cei patru inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, respectiv 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor”, precizează DNA.
Monica Oneaţă va fi judecată la Tribunalul Iaşi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.