Fostul procuror-şef al DNA Ploieşti Lucian Onea, plasat sub control judiciar pentru participaţie improprie, sub forma complicităţii, la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă, a spus, vineri, la Parchetul General, că va contesta această măsură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucian Onea a declarat vineri, la ieşirea de la Parchetul General, unde a fost citat, că a fost pus sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de falsificarea unor documente din dosare. 

"Am dat o declaraţie, am solicitat probe în apărare, s-au admis, vor fi administrate în vederea aflării adevărului. S-a luat măsura controlului judiciar cu anumite interdicţii. Eu sunt foarte optimist. O să contest această măsură pentru că este nelegal luată” le-a spus procurorul Lucian Onea jurnalitşilor.

El nu a precizat în ce constau interdicţiile prevăzute în ordonanţa privind controlul judiciar.

Tot vineri, la Parchetul instanţei supreme a fost citat şi fostul procuror DNA Ploieşti Mircea Negulescu, el refuzând să facă declaraţii cu privire la dosarul în care a fost citat.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a transmis miercuri că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de fostul procuror Onea Lucian, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie, sub forma complicităţii, la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă.

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului instanţei supreme, procurorii au reţinut că, în anul 2015, Lucian Onea, la acea dată procuror-şef în cadrul DNA Ploieşti, “a participat la constrângerea unui martor (ameninţându-l în mod direct că o va inculpa pe sora  acestuia într-o cauză penală) să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept mită electorală.  Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti”.

Instanţa mai preciza că Onea a recurs la aceste lucruri cu toate că ştia că “probele sunt ticluite în mod mincinos de martor, procurorul Onea Lucian a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventivă a unui inculpat pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, prezentând instanţei drept probe, documentele ticluite”.

În 24 mai, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorii Lucian Onea şi Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti sunt urmăriţi penal, fiind suspectaţi că în perioada aprilie - mai 2015 ar fi constrâns o persoană să întocmească în fals o sesizare şi documente care să susţină cele reclamate în conţinutul acesteia, iar actele falsificate au fost expediate DNA Ploieşti şi folosite drept probe în două dosare.

În data de 22 mai, Lucian Onea a demisionat de la conducerea DNA Ploieşti.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.