Fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu, condamnat în 2014 la patru ani şi şase luni de închisoare pentru fapte de corupţie şi eliberat condiţionat în luna mai, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei într-un alt dosar în care este acuzat că, în anul 2007, în calitate de director al Direcţiei Tehnice a Primăriei, a pretins bani de la reprezentantul unei firme pentru a interveni la funcţionari clujeni care să asigure buna funcţionare a unui hipermarket ce urma să fie deschis în oraş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus sesizarea instanţei privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei în cazul lui Sorin Apostu, la data faptelor director la Direcţia Tehnică a Primăriei Cluj-Napoca, pentru trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani în formă continuată.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, în cursul lunii septembrie 2007, Sorin Apostu a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (martor în cauză) suma de 850 euro + TVA/lună, pe perioadă de un an, pentru ca, prin influenţa de care se prevala că se bucură asupra funcţionarilor din cadrul autorităţilor din judeţul Cluj, care au atribuţii pe siguranţa alimentelor, să asigure buna funcţionare, fără incidente, a noului hipermarket ce urma să fie deschis în oraş.

”Ulterior, în baza pretinderii anterioare şi pentru a disimula scopul în care fost solicitată suma de bani, inculpatul Apostu Sorin i-a cerut martorului să încheie un contract cu o societate agreată de inculpat. Obiectul contractului consta în «servicii realizate de prestator în scopul implementării sistemului de management al calităţii şi de asistenţă pentru actualizarea acestuia conform legislaţiei, instructaje privind normele de igienă»”, arată DNA.

În aceste condiţii, în perioada septembrie 2007 - martie 2009, prestatorul ”serviciilor” a emis 16 facturi fiscale în valoare totală de 51.442.77 lei (echivalentul a aproximativ 13.600 euro la un curs mediu de 3,8 lei/euro), sumă pe care societatea reprezentată de martor a achitat-o în totalitate şi care reprezintă, totodată, folosul ilicit obţinut de Sorin Apostu.



În prezenţa avocatului, Sorin Apostu a declarat că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv doi ani închisoare şi interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât şi pe o perioadă de doi ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea infracţiunilor.

Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil deţinut de Sorin Apostu. 

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe Apostu şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Cluj. 

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, condamnat în iulie 2014 la patru ani şi şase luni de închisoare pentru fapte de corupţie, a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Bistriţa, în luna mai, după ce a ispăşit aproape trei ani din pedeapsă.

Sorin Apostu a fost condamnat definitiv în iulie 2014 la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. El a ispăşit pedeapsa la Penitenciarul Gherla până în februarie 2015, după care a fost transferat la Penitenciarul Bistriţa.

În acelaşi dosar, soţia lui Apostu, Monica Apostu, a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

Şi Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş SA, a fost condamnat tot la închisoare cu suspendare, pentru spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii arătau în rechizitoriu că Sorin Apostu, în calitate de primar al municipiului Cluj-Napoca, a obţinut cu titlu de mită, ca obiect al traficului de influenţă sau sub formă de foloase necuvenite, suma totală de 545.717 lei, echivalent a 127.052 de euro.

Banii proveneau de la reprezentanţii unor societăţi comerciale care aveau în derulare contracte cu Primăria municipiului Cluj-Napoca (SC Brantner Vereş prin administrator SC Total Trading Company SRL Cluj-Napoca şi SC Rosal SRL Bucureşti) sau cu regii aflate în subordinea Consiliului local Cluj-Napoca (SC Groupe Frarom SRL Cluj Napoca), potrivit DNA.

”Pentru a disimula caracterul ilicit al primirii sumelor respective, inculpatul Apostu Sorin a angrenat-o în activităţile sale şi pe soţia sa,Apostu Monica Undina, avocat la Baroul Cluj, astfel că banii pretinşi ca obiect al infracţiunilor de corupţie erau primiţi prin intermediul cabinetului de avocatură al soţiei, sub falsa justificare a unor contracte de consultanţă”, arăta DNA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.