Fostul primar al municipiului Bacău Romeo Stavarache a fost condamnat, vineri, de magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş, la patru ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de trei ani, pentru luare de mită. Decizia instanţei este definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instanţa a decis condamnarea fostului primar din Bacău Romeo Stavarache la pedeapsa de patru ani de închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturilor, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.

Magistraţii au decis, totodată, să îi aplice fostului edil ca pedeapsă accesorie, interzicerea exercitării unor drepturi, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de natura celei de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii pentru care a fost condamna.

De asemenea, instanţa a constatat că Stavarache a executat o persoadă în arest preventiv şi arest la domiciliu, fiind ulterior plasat sub controlul judiciar şi a dedus din pedeapsa aplicată perioada respectivă.

Totodată, magistraţii au mai decis achitarea lui Romeo Stavarache pentru patru infracţiuni de luare de mită de care era acuzat că le-ar fi comis în legătură cu doi denunţători şi cu coinculpatul Costel Căşuneanu.

Instanţa a dispus confiscarea de la inculpaţii Romeo Stavarache şi Liviu Goian  a sumei de 307.187 lei, sumă primită de la un denunţător cu titlu de mită, respectiv câte 153.593,5 lei de la fiecare dintre cei doi inculpaţi menţionaţi.

Potrivit sentinţei, instanţa a ridicat totodată măsura asiguratorie a sechestrului instituită pe o serie de bunuri ale inculpaţilor.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Liviu Goian a fost condamnat şi el  la trei ani închisoare cu suspendarea pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor pe o durată de 3 ani.

În cazul omului de afaceri Costel Căşuneanu, instanţa a decis achitarea pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Constantin Apostol, fost director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est.

Omul de afaceri Liviu Vasile Cenuşă a fost achitat pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită.
Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus, în anul 2014  trimiterea în judecată a fostului primar din Bacău Romeo Stavarache pentru luare de mită, cele cinci infracţiuni fiind comise în perioada 2008 — 2011.

Suma totală a prejudiciului estimată de procurorii anticorupţie se ridică la peste 2,3 milioane de lei.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu, Liviu Goian, Liviu Cenuşă, precum şi fostul director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol.

DNA a stabilit că fostul edil al Bacăului ar fi pretins şi primit, direct sau indirect prin intermediul a doi dintre inculpaţi, de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani pentru a le oferi contracte de lucrări publice.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.