Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă este acuzat de luare de mită şi pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 4,5 milioane de lei. Lucian Duţă este suspectat că a luat mită 8,6 milioane de euro de la reprezentanţii a două firme de software, pentru încheierea şi derularea unor acte adiţionale la contractele privind Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate, implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate şi interconectarea cu Sistemul Informatic Unic Integrat, precum şi contractul de furnizare de servicii privind implementarea prescripţiei electronice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au pus în mişcare acţiunea penală pentru Lucian Nicolae Duţă, la data faptelor preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru patru fapte de luare de mită.

Lucian Duţă a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită de procurori la 4,5 milioane de lei, pe care trebuie să o depună în 10 zile.

Procurorii DNA îl acuză pe Lucian Duţă că, în perioada 2010 - 2012, când era preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a pretins şi primit de la reprezentanţii a două firme de software mită de 8,6 milioane de euro pentru a asigura semnarea şi derularea în bune condiţii a unor contracte sau acte adiţionale încheiate cu CNAS.

Duţă ar fi primit cinci milioane de euro pentru încheierea şi derularea unui act adiţional la contractul pentru realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea şi Operarea Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România (SIUI) şi 2,4 milioane de euro pentru a susţine încheierea şi derularea unui act adiţional la contractul privind realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea şi Operarea SIUI extins la nivelul CASA-OPSNAJ.

Anchetatorii susţin că Lucian Duţă ar mai fi luat mită 200.000 de euro în legătură cu încheierea şi derularea unui acord-cadru de servicii având ca obiect furnizarea soluţiei informatice de implementare a Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate şi interconectarea acestora cu SIUI, precum şi un million de euro pentru încheierea şi derularea contractului de furnizare de servicii privind implementarea prescripţiei electronice. 

Cei 8,6 milioane de euro ar fi ajuns la Lucian Duţă fie în numerar, în mai multe tranşe, fie prin virament în contul unei firme pe care acesta o controla, fiind făcute în acest sens operaţiuni economice ce au la bază contracte fictive de prestări servicii.

“Din sumele de bani virate în contul firmei controlate de Duţă Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plăţi în favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din ţară şi străinătate, precum şi plăţi pentru achiziţionarea unui teren în municipiul Bucureşti, într-o zonă rezidenţială exclusivistă, pe care a fost emisă autorizaţie de construire pentru P+4”, au scris procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Lucian Duţă acuzaţiile şi i-au atras atenţia că dacă nu plăteşte în 10 zile cauţiunea de 4,5 milioane de lei, ar putea fi solicitată instanţei înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă. Duţă trebuie să depună cei 4,5 milioane de lei, care vor fi consemnaţi pe numele acestuia la dispoziţia DNA sau să aducă în garanţie imobile în limita acestei sume.

În perioada în care se află sub control judiciar, Lucian Duţă are interdicţie să părăsească ţara şi să ia legătura cu mai multe persoane indicate de procurori şi este obligată să meargă la Secţia 2 Poliţie în zilele stabilite în programul de supraveghere, dar şi să se prezinte la DNA de fiecare dată când este chemat.

Fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă a fost audiat, în 23 noiembrie 2016, de procurorii DNA, el spunând atunci că a dat declaraţii în calitate de martor într-un dosar.

Lucian Duţă este de peste trei ani urmărit penal pentru abuz în serviciu privind achiziţii de servicii de mentenanţă în cazul unei aplicaţii informatice de management al resurselor, pentru un număr mai mare de licenţe decât cele folosite de casele judeţene de asigurări de sănătate, prejudiciul fiind de peste 150.000 de euro.

În acest dosar, procurorii DNA au stabilit că, în perioada ianuarie-aprilie 2010, CNAS a organizat procedura de achiziţie pentru servicii de mentenanţă şi suport tehnic în cazul sistemului ERP, o aplicaţie informatică de management al resurselor, pentru care licenţele de exploatare fuseseră achiziţionate de la compania Siveco România în perioada 2003-2007.

Anchetatorii susţin că au fost achiziţionate mentenanţă şi suport tehnic pentru 1.296 de licenţe deţinute la nivelul CNAS şi al caselor judeţene, deşi nu toate acestea erau utilizate. Astfel, ar fi fost achiziţionate servicii de mentenanţă şi pentru aproape 270 de licenţe care nu erau utilizate, fiind produs astfel un prejudiciu CNAS şi caselor judeţene de asigurări de sănătate de peste 150.000 de euro. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.