Un fost subofiţer de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a fost trimis în judecată pentru delapidare, participaţie improprie la fals intelectual şi uz de fals după ce, în perioada 2012-2016, ar fi consemnat aproape 600 de deplasări fictive cu autovehiculele unităţii, după care a decontat carburantul, pe care şi l-a însuşit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţiştii anticorupţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Harghita au finalizat cercetările, iar procurorul militar din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Miliar Cluj a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui subofiţer, la data comiterii faptelor, în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” Harghita, pentru delapidare, participaţie improprie la fals intelectual şi uz de fals.

"În fapt, în perioada 2012 – 2016, inculpatul, angajat al I.S.U. “Oltul” Harghita şi responsabil cu gestiunile materiale aparţinând Consiliului Judeţean Harghita (instituţie care acordă finanţare directă către I.S.U. “Oltul” Harghita în mai multe domenii de activitate), având atribuţii de gestionare a cantităţilor de carburant şi manipularea bonurilor de consum atribuite autovehiculelor din dotarea I.S.U., a consemnat, în mod fictiv, prin intermediul subordonaţilor, în foile de parcurs ale autovehiculelor din dotare, un număr de 575 de deplasări ca fiind efectuate cu autoturismele unităţii, iar la sfârşitul lunii a decontat contravaloarea bonurilor valorice de carburant pentru autovehiculele care în realitate nu efectuaseră cursele, creând astfel plusuri în gestiune în valoare de 46.150 lei, însuşindu-şi şi folosind în interes personal cantităţile de carburant astfel rezultate", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de DGA.

În aceeaşi perioadă, el l-a determinat cu intenţie să comită fals intelectual pe conducătorul auto desemnat cu completarea foilor de parcurs (în sarcina căruia nu se poate reţine comiterea faptei cu vinovăţie). 

"Totodată, în perioda menţionată, inculpatul a folosit înscrisurile falsificate, respectiv foile de parcurs în care erau atestate împrejurări nereale privitoare la modul de utilizare a mijloacelor de transport aflate în folosinţa I.S.U. “Oltul” Harghita, în vederea producerii de consecinţe juridice, respectiv pentru crearea unor plusuri în gestiune aferente cantităţilor de carburanţi gestionate", mai arată DGA.

Bărbatul a fost cercetat în libertate.

Dosarul penal a fost deschis în urma sesizării din oficiu a poliţiştilor Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Harghita care au desfăşurat activităţi de cercetare penală în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorul de caz, beneficiind de sprijinul ofiţerilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Corpul de Control al Ministrului şi experţilor din cadrul Consiliului Judeţean Harghita.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.