Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat joi că îşi începe mandatul cu gânduri bune şi că printre priorităţile sale sunt întărirea statului de drept şi încrederea cetăţeanului în actul de justiţie corect, cu respectarea legii, precizând că va discuta cu colegii săi din Guvern despre ce măsuri ar trebui să fie luate urgent în domeniul justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat ce ar trebuie să facă urgent ca ministru al Justiţiei, Florin Iordache a spus: „O să discut cu colegii mei, dar cel mai important este încrederea cetăţeanului în actul de justiţie corect, cu respectarea legii”.

Despre o eventuală sesizare a Inspecţiei Judiciare în cazul înregistrărilor lui Sebastian Ghiţă, noul ministru al Justiţiei a spus: „Haideţi să le vedem, să discut cu colegii mei, luăm cea mai bună decizie şi vă anunţ”.

Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a spus că, în opinia sa, a făcut un mandat destul de bun pentru un timp foarte scurt. Ea a precizat că a lăsat şi lucruri nefăcute, iar printre acestea este şi pachetul de legi ale justiţiei, care speră că va fi depus în Parlament de noul Guvern şi „adoptat cum trebuie”.

„Am făcut multe lucruri, am lăsat şi multe lucruri nefăcute, nu am avut timp. De exemplu, am pregătit tot anul trecut cel mai important lucru, un pachet de legi ale justiţiei, care modifică legile din 2004. Cele trei legi, pachetul pe justiţie, l-am făcut printr-o largă consultare, am discutat cu toate asociaţiile de magistraţi, erau proiecte de lege, nu am reuşit să le depunem în Parlament şi cred că este corect să le lăsăm acestui Guvern. Eu am nădejdea că ele vor fi depuse în Parlament şi adoptate cum  trebuie”, a spus Raluca Prună, în ultima zi la Ministerul Justiţiei.

Întrebată cum comentează declaraţia noului ministru al Justiţiei despre modificări ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală, Raluca Prună a spus: „Vă rog să îl întrebaţi pe domnul ministru Iordache care este intenţia domniei sale, aşa este cel mai corect”.

„Depinde ce înseamnă ajustarea Codului penal şi a Codului de procedură penală. Eu cred că nu (trebuie făcute ajustări, n.r.), cred că am avut destul de multe decizii ale Curţii Constituţionale, am pus în acord această legislaţie, nu demult, la jumătatea anului trecut, cu deciziile Curţii şi eu cred că nu mai sunt lucruri care să necesite o atenţie urgentă. Acum, rămâne de văzut, dacă va constata Curtea o altă prevedere neconstituţională, evident că va trebui modificată prevederea respectivă”, a mai spus Raluca Prună.

Întrebată despre înregistrările lui Sebastian Ghiţă, în care sunt aduse acuzaţii foarte grave, fostul ministru al Justiţiei a spus: „Nu doresc să fac niciun fel de comentariu”.

Noul ministru al Justiţiei a declarat miercuri, când a fost audiat în comisiile parlamentare, că sunt peste 40 de decizii ale Curţii Constituţionale care vizează Codul penal şi Codul de procedură penală, iar acestea trebuie puse în acord cu Constituţia.

Guvernul Sorin Grindeanu a primit, miercuri, votul de învestitură din partea celor două Camere ale Parlamentului, după care premierul şi cei 26 de miniştri au depus jurământul de învestire în funcţie la Palatul Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus noilor miniştri, după depunerea jurământului, că îşi doreşte ca într-o zi să îi explice cum vor ajunge la deficit bugetar de 3 la sută, cum vor creşte salariile, cum vor scădea impozitul, TVA şi multe alte lucruri. Şeful statului le-a mai spus că trebuie să "livreze" ceea ce au promis în campania electorală.

De la ora 21.00, a avut loc prima şedinţă a noului guvern, care a durat mai puţin de o oră. Premierul Sorin Grindeanu le-a cerut miniştrilor să facă un inventar al problemelor urgente pe fiecare minister, pentru a putea să le prezinte la următoarea şedinţă de Guvern, care va avea loc vineri.

Joi dimineaţă, noii miniştri au mers la sediul ministerelor pentru a-şi prelua mandatele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.