Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui sediu nou pentru Parchetele de pe lângă Judecătoria, Tribunalul şi Curtea de Apel din Iaşi, valoarea totală a investiţiei fiind estimată la 94,3 milioane lei, arată Ministerul Dezvoltării, într-un comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Investiţia se încadrează în Strategia de Dezvoltare a Justiţiei şi reprezintă un obiectiv foarte important pentru activitatea magistraţilor din Iaşi care, în prezent, îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu subdimensionat. Mai mult, în acest moment sunt depozitate o parte dintre documentele juridice într-un spaţiu închiriat de la Consiliului Judeţean Iaşi, ceea ce presupune costuri în plus şi îngreunarea activităţii angajaţilor”, a afirmat Cseke Attila, potrivit sursei citate.

Noua clădire va fi construită pe un teren de 6.125 mp, pus la dispoziţie de Consiliul Judeţean Iaşi. Imobilul este prevăzut cu subsol, parter şi 3 etaje şi va găzdui, printre altele, şi spaţii necesare pentru magistraţii procurori, personalul auxiliar, personalul conex, funcţionarii publici, personalul contractual, activitatea de grefă şi arhivă, precum şi spaţii dedicate relaţionării cu instituţiile partenere.

Implementarea Noului Cod Penal şi a Noului Cod de procedură penală, în scopul dezvoltării şi adaptării infrastructurii judiciare, presupune amenajarea unor spaţii noi, a adăugat ministrul. Aşadar, acest fapt a fost un motiv în plus pentru aprobarea finanţării noului sediu pentru parchetele din Iaşi. Astfel, vor fi asigurate camere de anchetă, camere de recunoaştere din grup, camere pentru corpuri delicte, documentare (centru de presă), birou pentru specialiştii antifraudă, birou de documente clasificate, spaţii pentru arhive, spaţii pentru servere, săli de şedinţe şi săli de seminarii.

Înălţimea maximă a construcţiei va ajunge la aproximativ 20 m, iar amprenta la sol va fi de circa 1.500 mp. De asemenea, sediul va deservi o parcare cu 38 de locuri.

Clădirea va beneficia de proiectare şi execuţie conform noilor norme de consum de energie, ceea ce va însemna o utilizare intensivă a metodelor alternative de producere a energiei, respectiv grup de cogenerare, panouri solare şi panouri fotovoltaice, ceea ce înseamnă o amprentă de carbon mult redusă pentru funcţionarea clădirii.

Finanţarea va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), iar durata de execuţie a fost estimată la 26 de luni, conchide sura menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.