Un evaluator a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru că supraevaluat un teren în municipiul Constanţa, stabilindu-i o valoare cu 162% mai mare decât cea de piaţă. În acest mod, el a prejudiciat bugetul de stat cu aproape 10 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
DNA a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei l-au trimis în judecată pe Mihail Dunăreanu, la data faptei evaluator desemnat de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
“În perioada 10 februarie - 20 aprilie 2011, inculpatul Dunăreanu Mihail, în calitate de evaluator desemnat într-un dosar al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor să estimeze valoarea de piaţă a unui teren situat în municipiul Constanţa, şi-ar fi exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu prevăzute în legislaţia primară şi ar fi stabilit o valoare a terenului-subiect de 15.668.460 lei – cu 162% mai mare decât valoarea de piaţă estimată legal, provocând bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 9.714.022 lei”, se arată în comunicat.
 
Procurorii DNA au precizat şi cum a procedat acest evaluator. 
 
“Pentru a supraevalua terenul, inculpatul Dunăreanu Mihail ar fi folosit o metodă de evaluare nerecunoscută de Standardele Internaţionale de Evaluare, o informaţie comparabilă inadecvată şi valori de calcul nefundamentate, nu ar fi analizat terenul-subiect sub aspectul caracteristicilor fizice şi tehnice, al celei mai bune utilizări şi al pieţei specifice şi nu ar fi folosit metode de evaluare specifice abordării prin comparaţia vânzărilor, deşi erau disponibile suficiente informaţii de piaţă”, a precizat sursa citată. 
 
Ulterior, la data de 26 mai 2011, pe baza acestui raport de evaluare, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat acordarea unei despăgubiri de 15.668.460 lei.
 
Ministerul Finanţelor s-a constituit parte civilă, iar în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii faţă de mai multe persoane, cesionari ai drepturilor de despăgubire.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.