Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a sesizat, joi, Curtea Constituţională a României cu privire la neconstituţionalitatea celor acte normative din pachetul intitulat „Legile justiţiei”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii sunt neconstituţionale din cauza „manierei abuzive şi dispreţuitoare în care au fost votate, dar şi prin efectele devastatoare pe care le vor produce după intrarea în vigoare”, arată comunicatul de presă al AUR.

„În primul rând, considerăm că procedura de adoptare în şedinţa plenului Senatului din 17.10.2022 a fost neconstituţională deoarece nu există nici o prevedere regulamentară care să permită o procedură simplificata de dezbatere şi adoptare. Procedura invocată abuziv, nelegal si neconstituţional este adoptată de Biroul Permanent în contradicţie flagrantă cu dispoziţiile din regulamentul Senatului. Potrivit acestui regulament, în situaţii excepţionale şedinţele se pot desfăşura prin mijloace electronice. Nu există nici o procedura care sa permită desfăşurarea şedinţelor in sistem hibrid (şi cu prezenţă fizică şi prin mijloace electronice, in acelaşi timp)”, mai spune sursa citată.

Nesancţionarea judecătorilor care nu respectă deciziile Curţii Constituţionale goleste de eficacitate caracterul obligatoriu al al acestora. AUR apreciază că acesta este cel mai grav atac la fundamentele constituţionale ale statului Român.

Acestea sunt principalele motivele neconstituţionale invocate de noi în legătură cu cele trei Legi ale Justitiei.

Procedural, acestea au fost adoptate fără o dezbatere efectivă şi reală, iar pe fond, chestiunea care a produs cea mai mare revoltă în rândul societăţii este cea privitoare la desfiinţarea autorităţii Curtii Constituţionale, respectiv a deciziilor pronunţate de aceasta, fapt care deschide larg calea pentru nerespectarea prevederilor din Constituţia României, mai arată sursa menţionată.

Parlamentarii USR şi ai partidului Forţa Dreptei au formulat contestaţii pentru a le depune la Curtea Constituţională privind cele trei legi ale Justiţiei adoptate de către Parlament, a anunţat fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion. „Aceste legi, pe lângă faptul că oligarhizează întregul sistem judiciar punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiţie în România”, a argumentat el.

Senatul a adoptat, decizional, în plenul de luni, cele trei proiecte de legi ale justiţiei, cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cea referitoare la organizarea judiciară şi cea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.