Medicul Mihaela Duţă de la Ambulanta Puls a venit, miercuri, la Parchetul Tribunalului Bucureşti, fiind citată pentru a fi audiată în dosarul privind moartea fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng, după ce, în urmă cu o săptămână, a fost pusă sub acuzare pentru ucidere din culpă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Medicul a intrat în sediul Parchetului Capitalei în jurul orei 10.00, fiind însoţită de un avocat şi nu a dorit să spună de ce a fost citată de procurori.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că Mihaela Duţă a fost citată pentru noi acte procedural în dosar şi pentru a fi luată o măsură preventivă în cazul acesteia.

Mihaela Duţă este urmărită penal, din 29 iunie, pentru ucidere din culpă, în dosarul privind decesul jucătorului de fotbal Patrick Ekeng, în vârstă de 26 de ani, acuzaţia fiindu-i adusă acesteia în 30 iunie, când a fost la Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Medicul Mihaela Duţă nu a făcut nicio manevră de resuscitare, nici când l-a preluat pe Patrick Ekeng şi nici în ambulanţă, deşi acesta era în fibrilaţie ventriculară, anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a fotbalistului, potrivit procurorilor.

Raportul medico-legal arată că moartea lui Ekeng s-a datorat unei fibrilaţii ventriculare, apărută pe fondul unei patologii cardiace preexistente, asociată cu anomalii coronariene.

Procurorii au stabilit, în baza probelor de la dosar, că medicul Mihaela Duţă, fără a evalua complet starea lui Patrick Ekeng, nu a iniţiat şi nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare, acesta fiind urcat în ambulanţă şi transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, aflat în imediata vecinătate a stadionului Dinamo.

“Mai mult decât atât, deşi pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanţei, a fost confirmată fibrilaţia ventriculară în care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duţă Elena-Mihaiela nu a iniţiat nici de această dată manevre de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenţiei medicale de urgenţă, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de  primiri urgenţe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare iniţiate, nu s-a mai putut asigura supravieţuirea pacientului”, arată procurorii Parchetului Capitalei.

Anchetatorii susţin că deşi, în mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui Ekeng fac parte şi afecţiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Mihaela Duţă de a nu efectua manevre de resuscitare, în condiţiile în care a constatat sau trebuia să constate că Ekeng se afla în fibrilaţie ventriculară, “anulând astfel, prin inacţiunea sa nejustificată, orice şanse de supravieţuire a pacientului”, se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie întocmit de specialişti de la Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici”, moartea lui Patrick Ekeng s-a datorat unei fibrilaţii ventriculare apărută pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofică apicală) asociată cu anomalii coronariene, favorizată de existenţa unui proces miocardic în remisiune şi precipitată de un efort fizic.

“Din datele medicale puse la dispoziţie nu rezultă faptul că s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonară prespitalicească. Acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie efectuată cât mai repede, fiecare minut de întârziere duce la o scădere a şanselor de supravieţuire”, au scris legiştii în raportul de necropsie.

În document se mai arată că, în cazul atleţilor care suferă de tahiaritmie, cum a fost cazul lui Ekeng, mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilaţi supravieţuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. “Şansele de supravieţuire scad cu 5,5 % pe minut”, se mai arată în raport.

Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit în 6 mai, după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a deschis atunci un dosar penal, în care au fost făcute cercetări in rem, pentru ucidere din culpă, iar după o lună şi jumătate de la începerea anchetei, a fost pusă sub acuzare Mihaela Duţă, de la Ambulanţa Puls.  

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.