Procurorii din Bihor cercetează penal un om de afaceri cu firme care activează în domeniul comerţului suspectat că a dedus ilegal TVA în valoare de peste 26,5 milioane de lei, introducând în contabilitatea societăţilor comerciale peste 700 de facturi emise de firme cu comportament tip fantomă. În acelaşi dosar sunt cercetate pentru complicitate la evaziune fiscală alte cinci persoane, pe numele cărora erau înregistrate firmele fantomă, iar procurorii au pus sechestru asigurător pe bunuri în valoare totală de 48 de milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Activitatea infracţională care face obiectul anchetei datează din perioada 2011-2015, însă dosarul a fost deschis abia la sfârşitul anului trecut. 
 
”Într-un dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor la finele anului 2022, procurorul de caz a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul P.F., în vârstă de 53 de ani, administrator al societăţilor L, LC şi LS din mun. Oradea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, faptele constând în aceea că, mod repetat şi în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 04.01.2011 – 04.03.2015, în scopul sustragerii de la plata taxei pe valoare adăugată, a înregistrat în evidenţa contabilă financiară şi fiscală a celor trei societăţi (705 acte materiale), un număr de 705 facturi fiscale fictive, ce reprezintă achiziţii de bunuri (încălţăminte, marochinărie, îmbrăcăminte, accesorii), operaţiuni de achiziţii care sunt fără conţinut economic, respectiv sunt fictive, de la un număr de 6 societăţi comerciale de pe teritoriul naţional (5 cu sediul în Bucureşti, una cu sediul în Oradea), care, la rândul lor, pentru a pentru a crea o aparenţă de legalitate, au declarat în mod fictiv achiziţii de la alte societăţi de pe teritoriul naţional cu comportament de tip fantomă”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, vineri, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. 
 
Conform procurorilor, cele 705 facturi au fost înregistrate în scopul de a sustrage cele trei societăţi comerciale deţinute de inculpat de la plata taxelor datorate, prejudiciind în acest mod bugetul consolidat al statului cu suma totală de 26.579.381 lei, reprezentând TVA dedusă nelegal. 
 
În cadrul anchetei se conturează ipoteza că omul de afaceri bihorean a vândut încălţăminte, accesorii, obiecte de marochinărie pe care le-a avut fie de la furnizorii intracomunitari din Italia, fie dintr-un mare complex comercial en gros din Bucureşti, fiind vorba despre bunuri pentru care nu existau documente justificative de provenienţă. Pentru ca firma să deducă TVA pe marfa pe care a vândut-o, deşi nu avea  documente de provenienţă, omul de afaceri a folosit facturi emise de şase societăţi administrate de cetăţeni români şi libanezi, care au calitatea de complici în dosarul penal. La rândul lor, firmele respective se aprovizionau cu facturi de la societăţi cu comportament de tip fantomă, care declarau achiziţii intracomunitare de la furnizorii din Italia.
 
”Prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asigurător pe bunurile imobile deţinute de inculpaţi, până la concurenţa valorii prejudiciului de 26.579.381 lei lei, astfel că în perioada 15-17.11.2023, au fost aplicate sechestre pe 3 clădiri nerezidenţiale, 1 apartament, o vilă de locuit, 2 spaţii comerciale şi 19 terenuri situate în Bihor, Giurgiu,Ilfov, Constanţa, Prahova, Călăraşi, Bucureşti, în valoare totală de circa 48 milioane lei”, precizează comunicatul procurorilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.