Foştii miniştrii Dan Nica, Alexandru Athanasiu şi Adriana Ţicău au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu, în dosarul "Microsoft 2”, iar Nica şi Athanasiu sunt cercetaţi sub control judiciar, a anunţat, luni, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003-2005, Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 - iulie 2004, şi Silvia Adriana Ţicău, secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor în perioada 2003 - iunie 2004 şi ministru al Comunicaţiilor în perioada iulie - decembrie 2004, au fost luni la DNA pentru a fi anunţaţi că a fost pusă în mişcare acţiunea peanlă în cazul lor, în dosarul "Microsoft 2”, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii DNA au mai dispus, în cazul foştilor miniştri Dan Nica şi Alexandru Athanasiu, luarea măsurii controlului judiciar. În cele 60 de zile cât vor fi sub control judiciar, Nica şi Athanasiu au interdicţie să comunice cu persoanele indicate de anchetatori şi sunt obligaţi să meargă la poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere judiciară, să se prezinte la DNA sau la instanţă când sunt chemaţi, să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa şi să nu deţină sau să folosească arme. În plus, Alexandru Athanasiu are interdicţie de a părăsi ţara.

DNA a precizat că acţiunea penală în cazul celor trei foşti miniştri a fost pusă în mişcare după ce preşedintele Klaus Iohannis a avizat cererea de urmărire penală a acestora.

Alexandru Athanasiu a declarat, la ieşirea de la DNA, că va contesta măsura controlului judiciar, precizând că nu a fost audiat luni de procurorii anticorupţie.

Dan Nica a spus că va căuta toate elementele necesare pentru a-şi dovedi nevinovăţia în dosarul "Microsoft 2”. "Am intrat în posesia documentelor, ceea ce îmi permite să caut toate elementele necesare pentru a-mi dovedi nevinovăţia. Mai multe nu pot să vă spun, este indicaţia domnului procuror”, a precizat Dan Nica.

Adriana Ţicău a declarat că este nevinovată şi că nu face alte declaraţii despre acuzaţiile pe care procurorii anticorupţie i le aduc în dosarul "Microsoft 2”.

Dan Nica, Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu au fost chemaţi la DNA la două săptămâni după ce preşedintele Klaus Iohannis a transmis avizul pentru începerea urmăririi penale a celor trei foşti miniştri, pentru abuz în serviciu.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Nica Dan, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003 şi nr.470/01.04.2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft.

”În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitaţii publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, susţin procurorii.

În calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, respectiv de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Adriana Ţicău, cu încălcarea privind Statutul funcţionarilor publici şi privind achiziţiile publice, a determinat încheierea contractului cadru de licenţiere Microsoft în condiţii defavorabile pentru Guvernul României, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar în acest sens a semnat Nota de fundamentare la Hotărârea de Guvern nr.1473/11.12.2003.

De asemenea, Ţicău a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.

”În această modalitate, Ţicău Silvia Adriana ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, potrivit procurorilor.

Alexandru Athanasiu este acuzat că, în calitate de ministru al Educaţiei, a iniţiat şi a susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Astfel, ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

În dosarul Microsoft 2, Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, foşti directori ai companiei Microsoft, sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu şi au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile, din 21 noiembrie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.