Mai mulţi foşti şefi din Ministerul Educaţiei au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru luare de mită. Un fost şef al Liceului cu Program Sportiv din Roman, judeţul Neamţ, ar fi luat mită de reprezentanţii mai multor societăţi comerciale pentru a le repartiza lucrări, iar în momentul în care nu a mai deţinut funcţia de director a pretins şi primit bani în continuare pentru a-şi exercita influenţa asupra unor şefi din Ministerul Educaţiei, dar şi asupra unor şefi din Inspectoratul Şcolar Neamţ. În dosar este inculpat şi deputatul Viorel Stan, care la data producerii faptelor era inspector şcolar general în judeţul Neamţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor persoane pentru fapte de corupţie.
Astfel, a fost trimis în judecată  Sandu Petru, la data faptelor director al Liceului cu Program Sportiv Roman, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită,  trafic de influenţă,  dare de mită în formă continuată şi cumpărare de influenţă în formă continuată.

Au mai fost trimişi în judecată Stan Viorel, la data faptelor inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, în prezent deputat în Parlamentul României şi Condurat Eugenia, contabil şef la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

În plus, au fost trimişi în judecată Păunescu Alin Cătălin, la data faptelor director general şi inspector în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Dornean Maria, la data faptelor director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale Buget-Finanţe şi Resurse Umane din cadrul Ministerul Educaţiei Naţionale, pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată.

Mai sunt vizaţi în dosar reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă.  

”În perioada 2013-2016, inculpatul Sandu Petru, în calitate de director şi ordonator de credite al Liceului cu Program Sportiv Roman, judeţul Neamţ, a pretins şi primit de la un reprezentant al unei societăţi comerciale (care a beneficiat şi de ajutor din partea reprezentanţilor altor două firme) un procent de 10% din valoarea plăţilor efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman către firmele controlate de aceştia, firme care au executat lucrări de construcţii în beneficiul unităţii şcolare”, a transmis, joi, DNA. 

Sursa citată a precizat că banii au fost pretinşi şi primiţi de inculpat pentru a atribui firmelor respective contracte de lucrări (în principal) şi livrare produse (prin procedura de atribuire directă) dar şi pentru a obţine finanţarea necesară derulării acestor contracte.

Concret, în scopul menţionat mai sus, inculpatul Sandu Petru a primit de la cei doi oameni de afaceri  în total 232.300 lei, reprezentând 10% din plăţile efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman.

”În acelaşi context, în condiţiile în care nu mai deţinea funcţia menţionată mai sus, în perioada decembrie 2016 - decembrie 2017, inculpatul Sandu Petru a primit de la aceeaşi oameni de afaceri suma de 24.100 lei, reprezentând acelaşi procentaj din plăţile efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman, pentru a-şi folosi influenţa asupra inculpaţilor Păunescu Alin Cătălin, Dornean Maria (persoane din conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale), Stan Viorel şi Condurat Eugenia (şefi din cadrul Inspectoratului Şcolar Neamţ) şi asupra a doi directori ai unităţii şcolare (funcţionari cu atribuţii în ceea ce priveşte finanţarea lucrărilor de construcţii sau care puteau influenţa acordarea finanţării), a mai transmsi DNA.

Procurorii precizează de asemenea, că, în anul 2014 şi în perioada 2017 - 2018, persoanele respective, având în vedere funcţiile pe care le deţineau, au primit de la inculpatul Sandu Petru sume de bani şi produse, după cum urmează: Stan Viorel, în 13 tranşe, suma totală de 9.800 lei, Condurat Eugenia, în 30 tranşe, suma totală de 51.620 lei şi 400 euro precum şi produse alimentare în valoare de 4.950 lei, Păunescu Alin Cătălin, în 14 tranşe, suma totală de 16.115 lei şi 150 euro precum şi produse alimentare în valoare de 2.650 lei, Dornean Maria, 7.000 lei, produse alimentare în valoare de 1.000 lei, un laptop marca HP şi două telefoane Iphone 5S.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor: Condurat Eugenia, Păunescu Alin Cătălin şi Sandu Petru. Aceeaşi măsură a mai fost dispusă şi asupra sumelor de bani existente în două conturi pe care le deţin inculpaţii Dornean Maria şi Stan Viorel.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.