DNA anunţă, luni, că a finalizat cercetările în al şaselea dosar care vizează fraudarea examenului auto la Suceava, 28 de persoane fiind trimise în judecată. 8 dintre inculpaţii din acest dosar sunt angajaţi MAI, care, împreună cu instructori auto şi intermediari, ar fi facilitat fraudarea probei practice a examenului de către 50 de persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un al VI-lea dosar privind fapte de corupţie legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava, a fost finalizat de către procurorii din cadrul Serviciului teritorial Suceava. În acest dosar au fost trimişi în judecată 28 de inculpaţi, între care angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori şi intermediari ai şcolilor de şoferi care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obţinere a permisului de conducător auto unui număr de 50 de candidaţi, în cursul anului 2020”, anunţă, luni, DNA.

Instituţia precizează că şi acest dosar a fost disjuns, ”având în vedere dimensiunea infracţională şi numărul mare de persoane implicate în întreaga procedură de examinare”.

În prezentul dosar, privind doar fraudarea probei practice, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, următorii inculpaţi:


OBREJA RADU IONUŢ, la data faptelor comisar şef de poliţie şi şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- luare de mită în formă continuată,

FINIŞ FLORIN VALY, la data faptelor comisar şef de poliţie şi şef al Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava, ofiţer responsabil pe linie de înmatriculări auto în cadrul Compartimentului Înmatriculări şi Evidenţă a Vehiculelor Rutiere şi ofiţer examinator auto, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a infracţiunii de luare de mită,

PERIJOC GHEORGHE IONEL, la data faptelor agent de poliţie în cadrul M.A.I. – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- complicitate la luare de mită în formă continuată,

BOARU MARIUS IOAN, MIHĂILĂ TUDOR MARIUS, MIHĂIESCU LEON IONUŢ, la data faptelor agenţi de poliţie şi examinatori în cadrul SPCRPCIV Suceava - Compartimentul Regim Permise de Conducere si Examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- luare de mită în formă continuată,

MACOVICIUC NICOLAE CEZAR, la data faptelor agent de poliţie şi examinator în cadrul SPCRPCIV Suceava - Compartimentul Regim Permise de Conducere si Examinări, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- luare de mită în formă continuată,
- spălarea banilor în formă continuată,

BUTNARIU PAUL ALEXANDRU, la data faptei personal contractul (inginer de sistem la Compartimentul Informatic) în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită,

20 persoane fizice, (administratori ai unor şcoli de şoferi, instructori auto, etc.), pentru comiterea unor infracţiuni de: constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită, complicitate la luare de mită, comise în formă simplă şi continuată.

”Începând cu luna ianuarie a anului 2020, în calitate de comisar şef şi coordonator al Compartimentului examinări permise de conducere, inculpatul Obreja Radu Ionuţ împreună cu inculpatul Perijoc Gheorghe-Ionel ar fi constituit un grup infracţional organizat, din care ar fi făcut parte şi agenţii examinatori menţionaţi mai sus, dar şi alţi instructori auto şi administratori de şcoli de şoferi, precum şi persoane fără o calitate specială. S-ar fi urmărit astfel ca, printr-o acţiune concertată, să se fraudeze, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, examenele practice pentru obţinerea permisului de conducere”, arată DNA.

Concret, Obreja Radu Ionuţ împreună cu ceilalţi poliţişti examinatori ar fi pretins şi primit de la elevi/cursanţi, prin intermediul unor administratori, instructori sau persoane fără calitate specială, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 100 lei şi 4.500 euro.

”În schimbul sumelor de bani menţionate mai sus, inculpaţii care ar fi avut calitatea de examinatori, ar fi efectuat o evaluare superficială sau necorespunzătoare a candidaţilor, iar uneori, în funcţie de situaţia concretă survenită, ar fi intervenit asupra comenzilor autovehiculului, fie pentru a-i facilita candidatului o anumită manevră, fie pentru a preveni săvârşirea vreunei abateri care ar fi determinat nepromovarea examenului”, arată DNA.

Potrivit procurorilor, în perioada septembrie 2016 – iulie 2020, inculpatul Macoviciuc Nicolae Cezar ar fi determinat mai multe persoane din anturajul său ca în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a sumelor de bani obţinute să încheie acte juridice translative de proprietate, în temeiul cărora ar fi achiziţionat pe numele lor, dar pentru inculpatul Macoviciuc Nicolae Cezar, mai multe bunuri imobile (un teren, două imobile şi un autoturism de lux).

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra unor sume de bani ridicate de la inculpaţii: Macoviciuc Nicolae Cezar, Boaru Marius Ioan, Mihăiescu Leon Ionuţ, Mihăilă Tudor Marius şi Butnariu Paul Alexandru, după cum urmează:
- 100.900 euro, 350 dolari americani, 1.800 lire sterline şi 48.800 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu doi inculpaţi în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la luare de mită.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.