DNA Ploieşti a cerut, marţi, instanţei supreme înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă pentru Sebastian Ghiţă, pe motiv că a dat dovada de rea-credinţă şi a sfidat organele judiciare. Sebastian Ghiţă este reprezentat de trei avocaţi, care le-au spus judecătorilor că au încercat să ia legătura cu el, dar nu au reuşit nici ei şi nici fratele fostului deputat. Avocaţii au mai spus că Ghiţă nu a încălcat controlul judiciar, pentru că IPJ Prahova a invocat faptul că fostul deputat nu a răspuns la telefon, fără a fi făcută o citare legală, "faţă în faţă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a luat în discuţie contestaţia formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti la decizia din 16 decembrie a instanţei supreme de a i se ridica lui Sebastian Ghiţă interdicţia de părăsire a ţării, una dintre obligaţiile din cadrul controlului judiciar pe cauţiune, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

Procurorul DNA Ploieşti prezent la şedinţa de judecată a arătat în faţa instanţei că Sebastian Ghiţă a încălcat măsurile dispuse de judecătorul de fond în decizia din 16 decembrie. Magistratul a arătat că Ghiţă a fost citat să se prezinte în faţa organelor judiciare, dar acesta nu a venit, iar avocaţii fostului deputat nu au putut să dea date despre el.

Procurorul le-a cerut celor cinci judecători din complet înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă, pentru că „a dat dovada de rea-credinţă şi a sfidat organele judiciare”, existând suspiciunea că a părăsit ţara.

Magistratul a mai solicitat instanţei ca, dacă va considera neîntemeiată cererea de arestare preventivă, să admită contestaţia şi să menţină interdicţia de a părăsi ţara din cadrul controlului judiciar. Acesta a susţinut că, în luarea deciziei, ar trebui să se ia în considerare conduita procesuală a lui Sebastian Ghiţă din 19 decembrie, când acesta nu a mai dat curs cererilor organelor judiciare de a se prezenta când a fost citat.

Procurorul DNA a depus la instanţă o adresa oficiala de la Poliţia Judeţeană Prahova, din 22 decembrie, un  comunicat al Ministerului Afacerilor Interne şi articole din presă legate de o eventuală dispariţie a lui Ghiţă şi posibilitatea ca acesta să fi fugit din ţară.

Fostul deputat este căutat din 21 decembrie, după ce a fost chemat la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, şi nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.

Sebastian Ghiţă este reprezentat de trei avocaţi, care au spus că au încercat să ia legătura cu el, dar nu au reuşit şi au împuternicire avocaţială semnată de fratele acestuia.

„Am încercat să iau legatura şi nu am reuşit. Aveam un număr al fratelui său şi l-am rugat să ne semneze împuternicirea avocaţială. Nici el nu a reuşit să ne dea date despre Sebastian Ghiţă”, a spus, în faţa instanţei, unul dintre avocaţii fostului deputat

Acesta a afirmat că probele şi înscrisurile DNA care se referă la o eventuală încălcare a controlului judiciar nu sunt relevante.

Avocaţii lui Sebastian Ghiţă au cerut respingerea contestaţiei DNA şi menţinerea deciziei de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara.

Apărătorii lui Sebastian Ghiţă au spus că acesta a fost citat la DNA Ploieşti în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, dar nu avea nicio măsură preventivă în acel dosar.

Avocaţii au mai spus că IPJ Prahova a invocat faptul că Ghiţă a fost sunat şi nu a răspuns la telefon, dar fără a fi făcută o citare legală, „faţă în faţă” cu acesta.

„Nici eu nu am reuşit să iau legătura telefonic cu Sebastian Ghiţă. El a fost citat la uşa instanţei, dar nu există nicio dovadă că el a luat la cunoştinţă despre derularea procesului de astăzi. Pentru aceste considerente, vă rog să respingeţi cererea de înlocuire a controlului judiciar cu arestare preventivă. De asemenea, vă rog să menţineţi decizia instanţei de fond de ridicare a interdicţiei de părăsire a ţării”, a mai spus avocatul.

El a precizat că în celelalte dosare în care Sebastian Ghiţă este judecat sau cercetat, acesta nu are control judiciar, arătând că şi DNA Prahova i-a dat voie să părăsească ţara pentru perioade scurte de timp.

Procurorul DNA Ploieşti a spus că motivul că nu ar fi încălcat controlul judiciar pentru că are cauţiune nu este întemeiat, întrucât Sebastian Ghiţă are ceasuri de 900.000 de euro şi conturi în Elveţia. Mai mult, magistratul a spus că multitudinea acuzaţiilor care îi sunt aduse lui Ghiţă creşte şi riscul de a se sustrage de la cercetare şi judecare.

Cei cinci judecători din complet au rămas în pronunţare, urmând să decidă dacă Sebastian Ghiţă rămâne sub control judiciar, dar fără interdicţie de părăsire a ţării sau dacă va fi arestat preventiv.

Sebastian Ghiţă va pierde cauţiunea de 60 milioane de lei dacă instanţa supremă va decide arestarea sa, ca urmare a încălcării obligaţiilor controlului judiciar. Conform Codului de procedură penală, instanţa de judecată dispune prin hotărâre confiscarea cauţiunii, dacă măsura controlului judiciar pe cauţiune a fost înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive.

În dosarul în care Sebastian Ghiţă, foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al IPJ Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în 16 decembrie, cererea fostului deputat de ridicare a interdicţiei de părăsire a ţării "fără încuviinţarea organului competent”, aceasta fiind una dintre obligaţiile din cadrul controlului judiciar. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA Ploieşti la Completul de cinci judecători al ICCJ.

Sebastian Ghiţă nu poate pleca din ţară fără acceptul procurorilor pentru că decizia, până la judecarea contestaţiei, nu este definitivă. Poliţiştii l-au căutat pe Sebastian Ghiţă la locuinţa sa din Ploieşti, dar şi în alte locuri pe care acesta le frecventa, însă nu l-au găsit, iar în 22 decembrie au anunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că fostul deputat a încălcat termenii controlului judiciar pe cauţiune.

De asemenea, poliţiştii au informat DNA Ploieşti că Sebastian Ghiţă nu a fost găsit după ce pe numele lui a fost emis mandatul de aducere.

Potrivit unor surse din Poliţia Prahova, Sebastian Ghiţă s-a prezentat ultima dată pe 19 decembrie la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, în cadrul controlului judiciar.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale. Unul dintre acestea în care, alături de Ghiţă, sunt acuzaţi şi foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas se află pe rolul instanţei supreme.

În acest dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere. 

În aprilie 2016, procurorii DNA Ploieşti au admis cererea lui Sebastian Ghiţă de constituire a cauţiunii în limita sumei de 59.417.133 lei, după ce acesta a depus garanţii reale imobiliare şi mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentând echipamente ce aparţin unei societăţi comerciale şi opere de artă, toate în valoare de 86.652.513,50 lei.

În cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.

Sebastian Ghiţă a mai fost cercetat în dosarul ”Tracia - Asesoft”. La începutul lunii martie, judecarea dosarului ”Tracia - Asesoft” în care Sebastian Ghiţă şi alte opt persoane au fost acuzaţi de înşelăciune în legătură cu tranzacţii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a încetat ca urmare a prescripţiei.

Sebastian Ghiţă a rămas fără imunitate după ce mandatul său de deputat a încetat în decembrie, după alegerile parlamentare.

Ghiţă a fost deputat între 2012 şi 2016. În acest an, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, însă acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel că nu a intrat în Parlament. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.