Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă începerea urmăririi penale împotriva procurorului anticorupţie Mihaiela Moraru Iorga, pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată, a ajutat o persoană dată în urmărire internaţională, pe numele căreia exista un mandat european de arestare, cu scopul de a îngreuna cercetările. Surse judiciare au declarat pentru News.ro că persoana respectivă este omul de afaceri Florian Walter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit DNA, în condiţiile în care faţă de un inculpat cercetat într-un dosar aflat pe rolul DIICOT au fost emise mandat european de arestare şi cerere de dare în urmărire internaţională, procurorul DNA Mihaiela Moraru Iorga, la rugămintea expresă a acestuia, l-a ajutat cu scopul îngreunării cercetărilor şi tragerării la răspundere penală a acestuia. Persoana respectivă era cercetată de DIICOT - Serviciul Teritorial Ploieşti pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi instigare la spălarea banilor.

Procurorii DNA arată că în perioada 2015 - iunie 2017, procurorul Moraru Iorga a avut discuţii informale, în afara cadrului legal, cu persoana urmărită internaţional şi a dat curs solicitării acesteia de a-i acorda ajutor, asigurându-o că va administra mijloacele de probă corespunzătoare, a discutat cu intermediari ai aceleiaşi persoane, în biroul său din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a stabili modalitatea în care poate fi ajutată, a efectuat unele activităţi de anchetă în afara unui cadru legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de procurorii DIICOT, a solicitat demersuri de identificare şi, ulterior, de preluare nelegală spre soluţionare a unui dosar înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, aflat în lucru la un alt procuror, spunând că instrumentează o cauză mai veche şi care priveşte aceleaşi fapte.

După preluarea dosarului privind acea persoană, procurorul Moraru Iorga a dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile şi fiscale cu obiective favorabile, pentru a trunchia activitatea infracţională a persoanei protejate şi nu a depus la dosar raportul de expertiză, după predarea acestuia de către experţii desemnaţi.

Mai mult, procurorul Moraru Iorga a invocat în patru ordonanţe de prelungire a măsurii controlului judiciar că raportul de expertiză nu a fost finalizat, în condiţiile în care acest raport de expertiză fusese întocmit şi depus la ea la data de 17 octombrie 2016 şi chiar aceasta dispusese prin ordonanţă stabilirea cuantumului onorariului final şi achitarea contravalorii expertizei, în cea mai mare parte din fondurile Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost revocată din DNA, în vara acestui an, apoi a revenit în instituţie în baza unei decizii a instanţei.

Procurorul Mihaiela Moraru Iorga s-a prezentat, miercuri, la DNA Ploieşti, iar surse din anchetă declarau pentru News.ro că a fost audiată în calitate de suspect, într-unul dintre dosarele omului de afaceri Florian Walter, disjuns din speţa în care acesta, compania Romplast şi alte persoane sunt cercetate pentru infracţiuni economice. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.