Dan Adamescu a transferat fictiv riscurile de asigurare ale Astra într-o societate înregistrată într-un paradis fiscal, s-a obligat să plătească integral datoria unei firme în faliment şi a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, demersuri păguboase care au produs Astra o pagubă de peste 795 mil. lei, potrivit DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DNA l-au pus pe Dan Adamescu, luni, sub control juduciar pe cauţiune, stabilită la 40 de milioane de lei, omul de afaceri fiind cercetat pentru abuz în serviciu, spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu.

Dan Adamescu este acuzat că, în perioada 2011-2013, în calitate de reprezentant al Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de "demersuri păguboase" pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare.

“De asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanţii ASF să supravegheze activitatea Astra astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Una dintre acţiunile păguboase de care este acuzat Adamescu vizează acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate Astra, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resurselor financiare ale societăţii de asigurare.

Mai mult, Adamescu a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea Astra, în calitate de cesionar, s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. Firma făcea parte din grupul societăţilor afiliate Astra, iar datoria acesteia era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 de dolari, la care se adaugă o dobândă de 6% pe an. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea Astra a încasat doar suma de 358.768 de lei, susţin anchetatorii.

Procurorii au mai stabilit că Adamescu a transferat fictiv riscurile de reasigurare către o altă societate înregistrată într-un paradis fiscal şi, pe cale de consecinţă, a distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate).

“Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare”, susţin procurorii.

Într-un alt context, în perioada iunie-iulie 2011, Dan Adamescu, în calitate de reprezentant al SC Epsilon Estate Provider SA, ar fi folosit suma de 68.322.510 de lei la achiziţionarea unor acţiuni, reprezentând 17% din capitalul social al societăţii Astra, cunoscând că suma respectivă provenea din acordarea, în mod abuziv, a unor împrumuturi către SC Medien Holding SRL (societate afiliată Astra).

“La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu Dan Grigore, la nivelul conducerii Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor s-a aprobat intenţia societăţii Epsilon Estate Provider SRL de a achiziţiona un pachet de acţiuni Astra SA, deşi SC Epsilon Estate Provider SRL nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări”, au precizat procurorii.

Dan Adamescu mai este acuzat şi că, în calitate de reprezentant al Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra, la data de 14 august 2008 a solicitat şi obţinut de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară) luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deţinute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătăţirii artificiale a indicatorilor de prudenţialitate. 

“În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societăţii ASTRA pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvenţă a acesteia”, susţin procurorii.

Dan Adamescu a fost luni la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat pentru a fi anunţat că a fost pusă în mişcare acţiunea penală în cazul şi pentru a fi pus sub control judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile, începând din 7 martie.  Dan Adamescu trebuie să depună în cel mult 10 zile cauţiunea de 40 de milioane de lei.

În 3 decembrie 2015, Tribunalul Bucureşti a admis cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară de intrare în faliment a Astra Asigurări, însă decizia a fost contestată la instanţa superioară. Curtea de Apel Bucureşti a fixat deja pentru data de 24 martie termenul de judecată în acest proces.

Decizia judecătorilor Curţii de Apel, care va fi definitivă, este importantă pentru că poate marca debutul plăţii despăgubirilor de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Fondul a transferat dosarele de la Astra şi a deschis dosarele de daună, însă nu poate face plăţi până la o sentinţă definitivă privind falimentul.

La intrarea în faliment, Astra avea în portofoliu circa 2 milioane de contracte de asigurare, din care circa 870.000 erau poliţe RCA. În octombrie 2015, Fondul de Garantare a Asiguraţilor a transferat dosarele de daună, de asigurare şi bazele de date de la Astra.

În total, au fost preluate 57.210 de dosare de daună şi peste 2 milioane de contracte de asigurare în vigoare. De asemenea, circa 18.000 de cereri de plată au fost depuse la Fond, în baza unor poliţe de asigurare emise de către Astra Asigurări, potrivit unor surse din piaţă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.