Procurorii DNA anunţă că au extins urmărirea penală în dosarul în care Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă în cazul morţii lui Bogdan Gigină. Astfel, în cauză s-a dispus urmărirea penală, tot pentru ucidere din culpă, faţă de Petre Mazilu, patronul firmei care a săpat groapa în care a căzut poliţistul, Adrian Corcodel, şef de echipă în cadrul firmei, precum şi împotriva persoanei juridice General MPM Impex.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ca urmare a îndeplinirii cerinţelor legale şi constituţionale referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de persoane care au deţinut o funcţie ministerială la data faptelor, respectiv obţinerea avizului favorabil din partea Preşedintelui României, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul Oprea Gabriel, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă", arată procurorii.

Anchetatorii precizează că, în aceeaşi cauză, faţă de Gabriel Oprea s-a dispus anterior (în 5 februarie 2016) efectuarea urmăririi penale şi pentru infracţiunile de abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere şi abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliţiei rutiere.

De asemenea, în cauză s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de persoana juridică SC General MPM Impex SRL, sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă, precum şi a lui Petre Mazilu, administrator al firmei menţionate şi Adrian Corcodel, şef de echipă în cadrul firmei, tot pentru ucidere din culpă.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există probe că, la momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului de Interne Oprea Gabriel şi că în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 de kilometri pe oră, în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie.

De asemenea, dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea, mai susţin procurorii.

"Faţă de aceste elemente de fapt, s-a verificat caracterul ilicit şi culpabil al următoarelor acţiuni care au dus la decesul victimei:
1. prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială;
2. viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice;
3. modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil", precizează anchetatorii.

DNA susţine că în cauză există probe care susţin că prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice au fost determinate de către ministrul Oprea Gabriel şi că toate acestea îi sunt imputabile fostului vicepremier.

"Conform probelor administrate se reţine că există suspiciunea rezonabilă că ministrul de Interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin", potrivit procurorilor.

Anchetatorii mai arată că a treia cauză a accidentului este imputabilă firmei General MPM Impex, patronului acesteia, Petre Mazilu şi şefului de echipă Adrian Corcodel.

"Cu privire la cea de-a treia cauză a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitară de semnalizare a obstacolelor existente pe carosabil, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că această cauză a accidentului este imputabilă societăţii comerciale General MPM Impex S.R.L (care executa pe suprafaţa carosabilă o lucrare la instalaţia subterană de gaze naturale), lui Mazilu Petre, administratorul societăţii comerciale şi lui Corcodel Adrian, şeful echipei care a efectuat lucrarea în carosabil şi care a realizat semnalizarea acesteia", susţin procurorii.

Ei spun că semnele de circulaţie nu erau reflectorizante şi că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor.

"Potrivit prevederilor legale, semnele de circulaţie trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora", mai arată anchetatorii, care precizează că obligaţia de a asigura şi folosi semnalizare reflectorizantă şi de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex, Petre Mazilu şi şefului de echipă Adrian Corcodel.

DNA arată că suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.

Totodată, procurorii menţionează că rudele lui Bogdan-Cosmin Gigină s-au constituit părţi civile în cadrul procesului penal, solicitând daune morale şi materiale în cuantum de aproximativ trei milioane de euro.

"În vederea reparării pagubelor produse prin comiterea infracţiunilor care fac obiectul cauzei, procurorii au dispus şi instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aflate în posesia ori proprietatea următoarelor persoane fizice şi juridice:
- Oprea Gabriel, inclusiv asupra bunurilor înstrăinate, după comiterea infracţiunilor, către membri ai familiei acestuia,
- S.C. General MPM Impex S.R.L.
- Mazilu Petre şi Corcodel Adrian", mai arată anchetatorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.