Familia lui Bogdan Gigină cere daune de trei milioane de euro de la Gabriel Oprea şi de la firma care a săpat groapa în care a murit, în octombrie 2015, poliţistul care deschidea coloana oficială a fostului vicepremier, au declarat, miercuri, surse judiciare, pentru News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Familia lui Bogdan Gigină s-a constituit parte civilă în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de uciderea din culpă a poliţistului, au declarat surse judiciare, pentru News.ro.

Astfel, familia poliţistului care şi-a pierdut viaţa în timp ce se afla în dispozitivul de însoţire a lui Oprea ar cere daune morale de trei milioane de euro, potrivit aceloraşi surse.

Procurorii DNA au pus sechestru, miercuri, pe o parte din averea lui Gabriel Oprea şi a fiului său, Gabriel Oprea Junior, în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, au declarat surse judiciare, pentru News.ro. Atât fostul vicepremier, cât şi fiul său au fost audiaţi, miercuri, la sediul DNA.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost prezent, miercuri, timp de o oră la sediul DNA. Fiul său, Gabriel Oprea Junior, a stat doar 20 de minute de vorbă cu procurorii.

Potrivit unor surse judiciare, lui Gabriel Oprea i s-au adus la cunoştinţă probele din dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă, în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Tot miercuri, a fost audiat la DNA şi Petre Mazilu, patronul firmei care a săpat groapa în care a murit poliţistul Bogdan Gigină.

Mazilu a declarat,  la intrarea în sediul DNA, că semnalizările au fost corecte şi, că probabil, tânărul motociclist a murit din propria neatenţie. Mazilu a precizat că a fost chemat la DNA în calitate de suspect, pentru că lucrarea nu ar fi fost semnalizată corespunzător şi nu ar fi respectat distanţa de presemnalizare, de 240 de metri.

"Semnalizările au fost corecte. Se ştia de groapă. S-a lucrat trei zile înainte. Înainte cu o oră (de producerea accidentului în care a murit Bogdan Gigină, n.r.) a trecut o delegaţie. Chiar a preşedintelui. Deci nu se poate spune ca nu a fost semnalizată corect. Erau două lămpi care funcţionau. Funcţionau şi după necaz", a spus Petre Mazilu, înainte de a se întâlni cu procurorii DNA.

Întrebat a cui este responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat acolo, patronul firmei a spus că o mare vină o are şi tânărul Bogdan Gigină.

"Păcat că a murit. Din neatenţia probabil a dânsului. Din câte am înţeles, i s-a spus să se retragă din dispozitiv datorită condiţiilor meteo. Nu sunt sigur de asta. S-a zvonit. Nici nu eram în ţară când s-a întâmplat", a adăugat Petre Mazilu.

Întrebat cum au fost semnalizate gropile în noaptea respectivă, Mazilu a spus că a respectat legea.

"Câteodată în viata eşti vinovat numai că exişti, nu că ai o vină anume. Din toate punctele de vedere eu cred că a fost semnalizata corect", a declarat patronul firmei.

El a precizat că primele semnale luminoase erau amplaste la câţiva metri de groapă.

"Erau semnale luminoase şi semne de presemnalizare cât ne-au permis să nu blocam intersecţia. Nu se putea face o presemnalizare cu 200 de metri înainte. În niciun caz nu puteam face asta în oraş. Am fost chemat ca suspect la DNA. Acuzaţia este că nu au fost semnele reflectorizante şi că n-am respectat cei 240 de metri de presemnalizare. Nu se putea respecta această distanţă într-un oraş. Să blochezi 240 de metri de stradă... nu s ar fi întâmplat această tragedie dacă se respectau cei 240 de metri", a mai spus Petre Mazilu.

El a adăugat că Bogdan Gigină ştia de existenţa gropii.

"Motociclistul ştia de groapă. Când a ajuns în intersecţie,  erau doi poliţişti care restricţionau circulaţia în momentul trecerii coloanei", a mai declarat Mazilu.

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

"În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă", susţin anchetatorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.