Procurorii DNA Iaşi au extins urmărirea penală în cazul directorului interimar al Şcolii Populare de Arte din Iaşi Vlad-Corneliu Baba, pentru fals în înscrisuri, uz de fals şi permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, toate sub forma instigării. Baba este cercetat în dosarul în care este urmărit penal şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au arătat, marţi, că, în acest dosar, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Costel Alexe, preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Radu-Gabriel Apetrei, şef Serviciu resurse umane şi salarizare din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Vlad-Corneliu Baba, consilier IA la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, detaşat ca manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

"Faţă de Baba, s-a extins urmărirea penală şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, toate sub forma instigării. Amintim că, în cauza respectivă, se desfăşoară cercetări în legătură cu modalitatea în care inculpatul Baba Vlad-Corneliu a fost numit manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi, în condiţiile în care acesta nu ar fi îndeplinit condiţiile legale de ocupare a acestei funcţii de conducere", a precizat DNA.

Celor trei inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În februarie, DNA anunţa că a dispus urmărirea penală faţă de preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, şi faţă de alte două persoane din cadrul CJ Iaşi, într-un dosar care vizează detaşarea unui consilier de la Consiliul Judeţean pe o funcţie de conducere la Şcoala Populară de Artă.

În dosarul instrumentat de Serviciul teritorial Iaşi al DNA, Costel Alexe este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. În acelaşi dosar au fost puşi sub urmărire penală şeful Serviciului resurse umane şi salarizare din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, Radu-Gabriel Apetrei, acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi Vlad Corneliu Baba, consilier la cabinetul lui Alexe, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
"În ordonanţa de efectuare în continuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: La data de 11.11.2020, suspectul Alexe Costel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi şi beneficiind de ajutorul suspectului Baba Vlad-Corneliu, ar fi dispus detaşarea suspectului Baba Vlad-Corneliu de pe funcţia de consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinetului Preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, pe funcţia de manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte «Titel Popovici» Iaşi, în condiţiile în care ar fi avut cunoştinţă de faptul că numirea ultimului menţionat la conducerea şcolii nu îndeplinea condiţiile legale de ocupare a acestei funcţii de conducere. Ulterior, la datele de 10.03.2021 şi 07.07.2021, suspectul Alexe Costel, în calitatea menţionată anterior, ar fi dispus prelungirea detaşării suspectului Baba Vlad-Corneliu în aceeaşi funcţie de conducere”; informa DNA.
 
Procurorii consideră că Alexe ar fi fost ajutat la săvârşirea faptei de către Radu-Gabriel Apetrei care, în calitate de şef Serviciu resurse umane şi salarizare din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, ar fi întocmit documentaţiile aferente emiterii dispoziţiilor de detaşare.
 
"Mai mult, din datele cauzei ar fi rezultat că suspectul Baba Vlad-Corneliu ar fi fost angajat pe perioadă determinată, fără concurs, pe funcţia de consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinetului Preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi în data de 11.11.2020 şi tot la aceeaşi dată ar fi fost detaşat pe funcţia de manager (director) interimar al Şcolii Populare de Arte «Titel Popovici» Iaşi”, mai notau anchetatorii. 
 
Aceştia invocau un prejudiciu care ar fi fost adus bugetelor Consiliului Judeţean Iaşi şi Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi în sumă totală de 86.153 lei, reprezentând suma remuneraţiilor încasate de către suspectul Baba Vlad-Corneliu în baza contractului de management interimar, dar şi vătămarea intereselor legitime ale celor două instituţii urmare a numirii interimare la conducerea şcolii a unui manager care nu îndeplinea condiţiile legale de ocupare a acestei funcţii de conducere a unei instituţii publice de cultură.
 
În luna septembrie a anului trecut procurorii DNA au ridicat de la sediul CJ Iaşi documente privind organigrama Şcolii Populare de Arte, dar şi în legătură cu mai multe angajări făcute la această şcoală. Totodată, procurorii DNA au cerut documente privind transferul soţiei primarului PNL al localităţii Holboca de la Primăria Sineşti la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Populaţiei.
 
La acel moment, şeful CJ Iaşi, Costel Alexe, declara că în privinţa angajărilor din instituţiile subordonate, CJ nu are nicio implicare.
 
"Procurorii DNA au solicitat o serie de documente ce ţin de compartimentul de resurse umane al Consiliului Judeţean, în speţă organigrama din aprilie a Şcolii Populare de Arte din Iaşi. Sunt vizate o serie de angajări la această şcoală şi un transfer de la o unitate administrativ-teritorială la Evidenţa Populaţiei. Este vorba despre transferul soţiei primarului din Holboca. CJ este una din cele mai transparente instituţii din ţară. Toate modificările de organigramă sunt publice, astfel încât pe site-ul CJ sau pe site-ul instituţiilor există aceste documente”, declara şeful CJ Iaşi, Costel Alexe, după ce procurorii DNA au ridicat mai multe documente din birourile CJ Iaşi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.