Procurorii DNA au dispus trimitrea în judecată a 14 lucrători de la Poliţia Rutieră Iaşi, pentru luare de mită în formă continuată. În schimbul foloaselor, ei ar fi protejat directorul unui restaurant din Iaşi care conducea autoturismul, deşi nu deţinea permis de conducere. De asemenea, erau protejaţi şi angajaţii restantului, în cazul în care săvârşeau contrevenţii la regimul rutier.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a 14 lucrători de la Poliţia Rutieră Iaşi, pentru luare de mită în formă continuată, în schimbul  protecţiei promise şi asigurate  unor persoane în cazul săvârşirii unor contravenţii la regimul circulaţiei.

Concret, au fost trimişi în judecată următorii inculpaţi care, la data sesizării instanţei, se aflau sub control judiciar:

  • CIOBANU GHEORGHIŢĂ, la data faptei şef al Biroului Rutier Iaşi – Poliţia Municipiului Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată  (nouă acte materiale)
  • BARABAŞ NICOLAE ROBERT, CIOCHINĂ BOGDAN GABRIEL, DĂMOC GABRIEL, ANDREI LIVIU, LOHAN CRISTINEL CĂTĂLIN, TODERAŞCU CONSTANTIN BOGDAN, la data faptelor agenţi de poliţie rutieră, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată,
  • - CRENGANIŞ FELIX NELU, la data faptei agent de poliţie şi coordonator al Atelierului Confecţionări Plăcuţe de Înmatriculare Iaşi din cadrul D.P.C.R.I.V., pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă (2 infracţiuni).

De asemenea, a fost trimis în judecată un bărbat, director general al unui restaurant din municipiul Iaşi, pentru dare de mită în formă continuată (2 infracţiuni – 84 acte materiale) şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, în formă continuată.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, următorii inculpaţi:

- ANDRICI ROBERT, CRIVOI DORU IONUŢ, EŢCU PAUL, LANDEA IONUŢ LUCIAN, PĂULEŢ DAN CONSTANTIN, ŞTEFĂNUCĂ ADRIAN, la data faptei agenţi de poliţie rutieră, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată,

Persoană fizică, agent comercial al aceluiaşi restaurant din municipiul  Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită în formă continuată.

”În perioada 2019 – 2020, cei 14 inculpaţi, lucrători în cadrul Poliţiei Rutiere Iaşi, în baza unei înţelegeri tacite cu conducerea unui restaurant, ar fi pretins şi primit direct şi prin intermediari, de la directorul acelui restaurant (inculpat în prezenta cauză), bani şi produse alimentare de catering (livrare preparate culinare). Foloasele respective ar fi fost primite pentru a-l proteja atât pe director (care nu deţinea permis de conducere) cât şi pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata şi sancţiona contravenţiile comise de aceştia sau eventualele contravenţii pe care ei le-ar săvârşi sau/şi pentru a le aplica sancţiuni contravenţionale mai blânde. Produsele respective ar fi fost pretinse atât pentru sine cât şi pentru alte persoane (prieteni, rude) din anturajul poliţiştilor”, a transmis DNA.

Potrivit procurorilor, inculpatul Crenganiş Felix Nelu, agent de poliţie, ar fi pretins şi primit, direct şi prin intermediari, de la acelaşi om de afaceri sume de bani şi produse alimentare în schimbul cărora ar fi dispus confecţionarea şi ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, mai multe plăcuţe de înmatriculare pentru autoturismele ce aparţineau restaurantului.

În perioada septembrie 2019 – 24 februarie 2020, inculpatul Crenganiş Felix Nelu ar fi pretins şi primit de la două persoane produse în valoare de 1.320 lei şi 350 de euro pentru a interveni pe lângă examinatorii din cadrul Poliţiei Rutiere, în scopul favorizării persoanelor respective la promovarea probei practice a examenului de obţinere a permisul auto.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii faţă de 13 inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iaşi cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

      

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.