Procurorii DIICOT anunţă, miercuri, că au reţinut opt persoane într-un dosar de cămătărie, şantaj, evaziune fiscală şi spălare de bani. Anchetatorii susţin că trei dintre inculpaţi, Titi Sgîrcitu şi soţii Ion şi Lenuţa Croitoru, au dezvoltat o grupare criminală, al cărei obiectiv era comiterea de violenţe împotriva persoanelor cărora în prealabil le fuseseră acordate împrumuturi cu dobândă, soldate cu deposedarea de bunurile imobile pe care persoanele respective le deţineau în proprietate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală  a dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Titi Sgîrcitu, Lililana Valentina Ştefan (fostă Sgîrcitu), Ion Croitoru, Lenuţa Croitoru, Dumitrel Pană, Ionuţ Lucian Pană, Maria Pană şi Daniel Claudiu Ştefan pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj în formă continuată, influenţarea declaraţiilor, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Anchetatorii amintesc că, printr-un rechizitoriu din 15 martie 2016, una dintre inculpate, Liliana Ştefan (fostă Sgîrcitu), a fost trimisă în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals şi uz de fals, iar prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus şi disjungerea cauzei faţă de Titi Sgîrcitu, pentru constituirea unui grup infracţional organizat.

De asemenea, s-a dispus disjungerea urmăririi penale efectuate in rem cu privire la comiterea infracţiunii de camătă, mai arată procurorii.

"Probele administrate în cauza disjunsă cu privire la comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi camătă au relevat că la sfârşitul anului 2008, premergător comiterii infracţiunilor menite să prejudicieze Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, inculpaţii Sgîrcitu Titi, Croitoru Ion (unchiul soţiei inculpatului Sgîrcitu Titi - Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina) şi Croitoru Lenuţa (soţia inculpatului Croitoru Ion) - au conceput şi dezvoltat o grupare criminală, obiectivul primordial al acesteia fiind comiterea unor infracţiuni de violenţă împotriva persoanelor cărora în prealabil le fuseseră acordate împrumuturi băneşti cu dobândă, împrumuturi soldate cu deposedarea persoanelor împrumutate de bunurile imobile pe care le deţineau în proprietate", susţin anchetatorii.

Ei mai arată că Titi Sgîrcitu şi soţii Ion şi Lenuţa Croitoru au atras în cadrul grupului şi alte persoane, care au sprijinit gruparea identificând persoane vulnerabile financiar, cărora le erau acordate sume de bani cu titlu de împrumut, pentru care erau percepute dobânzi de 9-10 la sută din suma împrumutată.

"Pentru garantarea plăţii împrumutului şi a dobânzilor erau alocate garanţii imobiliare, fie la momentul încheierii contractului (caz în care suma menţionată în cuprinsul convenţiei era mai mare decât cea împrumutată, incluzând şi dobânda), fie pe parcursul derulării acestuia (caz în care, profitând de imposibilitatea debitorilor de a mai achita dobânzile masive solicitate, li se impunea, prin constrângere, încheierea, de regulă, a unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil)", potrivit procurorilor.

Anchetatorii susţin că, pentru a disimula modul ilicit de dobândire a imobilelor, Titi Sgîrcitu impunea încheierea contractelor cu privire la aceste bunuri pe numele unor interpuşi, membri ai familiei soţiei sale.

"Actele de urmărire penală efectuate în cauză au relevat că în maniera descrisă mai sus au fost deposedate de imobile mai multe victime, care, sub imperiul ameninţărilor exercitate de către  inculpaţii Sgîrcitu Titi şi Croitoru Ion au remis acestora imobile pe care le aveau în proprietate, de fiecare dată contractele fiind încheiate prin interpuşi - membri ai familiei inculpatei Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina", mai arată procurorii.

Veniturile astfel obţinute nu au fost declarate în vederea impozitării, iar în unele cazuri suspecţii au disimulat  provenienţa ilicită a unor  imobile cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de aproximativ 600.000 euro, potrivit anchetatorilor.

Ei menţionează că inculpaţii Liliana Ştefan, Claudiu Ştefan şi Maria Pană au încercat influenţarea persoanele vătămate prin contactarea  acestora la momentul audierilor declanşate în cauză de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Toţi cei opt Inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Reţinerea celor opt persoane a fost precedată, marţi, de nouă percheziţii în judeţul Brăila.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale, iar,pe anumite  segmente, de suportul tehnic şi informativ al  Serviciului Român de Informaţii, mai arată procurorii.

Anchetatorii au fost sprijiniţi şi de Inspectoratului General al Jandarmeriei Române - Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.