Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat care a accesat ilegal baze de date ale unor persoane fizice şi companii, apoi le-a şantajat, cerând bani în criptomonedă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin rechizitoriul din data de 01.04.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de acces neautorizat la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice, alterare a integrităţii datelor informatice, interceptare ilegală a unor transmisiuni informatice, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice, perturbare a funcţionării sistemelor informatice şi şantaj”, anunţă, marţi, DIICOT.  

Procurorii au precizat că inculpatul, prin diferite metode, a reuşit să obţină accesul la reţelele informatice ale unor companii (medii şi mari) din România, de unde a extras volume mari de date.  

Ulterior, inculpatul a utilizat respectivele date pentru a şantaja persoanele vătămate, prin ameninţarea cu expunerea acestora în mediul public, solicitând în schimb diferite sume de bani, în criptomonedă. 
 

”De asemenea, în cursul cercetărilor au fost identificate alte 3 persoane vătămate, dintre care o persoană juridică şi două persoane fizice. Cu privire la persoanele vătămate, persoane fizice, s-a reţinut că, inculpatul a interceptat traficul de date de la punctele de acces wifi deţinute de acestea. În ceea ce priveşte persoana juridică s-a reţinut faptul că, în luna decembrie 2021, inculpatul, a pătruns fără drept în sistemele informatice ale acesteia, prin exploatarea unor vulnerabilităţi ale sistemelor informatice, şi a instalat o aplicaţie maliţioasă tip ransomware, prin intermediul căreia a criptat datele informatice stocate pe sistemele informatice şi pe mediile de stocare a datelor conectate la sistemele infectate”, mai arată DIICOT.  

Potrivit procurorilor, în urma acestei activităţi a fost rulat un mesaj specific atacurilor de acest tip cu privire la plata sumei de 300.000 USD, în schimbul decriptării datelor informatice de pe sistemele societăţii comerciale. 

În cauză s-au instituit măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului în valoare de 360.000 lei. 

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.