Prim-adjunctul comandantului Bazei de Administrare a Jandarmeriei, Daniel Preoteasa, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în dosarul în care şeful bazei, Marian Corcodel, este arestat pentru constituirea unui grup organizat pentru infracţiuni de camătă şi de delapidare, iar procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) spun că Preoteasa ar fi făcut parte din gruparea infracţională constituită de către Corcodel şi împărţea cu acesta dobânzile percepute de la cei pe care îi împrumutau.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe numele lui Daniel Preoteasa, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat şi camătă.

 „Investigaţia penală a evidenţiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori erau remise inculpatului Preoteasa Iancu Daniel, suspectului B.G.A. ori altor membri ai grupului infracţional, care predau ulterior sumele de bani inculpatului Corcodel Marian. De altfel, la nivel B.A.D. era răspândită expresia «are cardul la Corcodel» (la propriu) pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, sau «Banca Română de Comerţ Corcodel»”, arată procurorii DIICOT într-un comunicat de presă transmis joi.

Şeful Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, a fost arestat, săptămâna trecută, printr-o decizie a judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti. El este acuzat de către procurorii DIICOT că, începând cu anul 2011, folosindu-se de influenţa pe care o exercita asupra unor subordonaţi şi uzând în mod nelegal de prerogativele funcţiei sale, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, scopul constituirii acestui grup fiind săvârşirea în mod repetat, printre altele, a unor infracţiuni de camătă, dar şi delapidare.

Potrivit procurorilor DIICOT, începând cu anul 2011, colonelul Marian Corcodel, comandantul Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, folosindu-se de influenţa pe care o exercita asupra unor subordonaţi şi uzând în mod nelegal de prerogativele funcţiei sale, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, scopul constituirii acestui grup fiind săvârşirea în mod repetat, printre altele, a unor infracţiuni de camătă, dar şi delapidare.

Procurorii spun că cei care luau împrumuturi cu dobândă erau, în general, subordonaţii lui Marian Corcodel şi ai lui Daniel Preoteasa, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro şi câteva zeci de mii de euro, la care erau percepute dobânzi cuprinse între 10 şi 20 la sută din valoare. În cazul în care nu mai puteau plăti suma împrumutat, aceştia erau ulterior executaţi silit.

În cazul în care sumele împrumutate erau mai mici de 1.000 euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului care garanta pentru împrumut, era reţinut de către şeful Bazei de Administrare a Jandarmeriei, Marian Corcodel, care scotea, personal sau prin interpuşi, sumele de bani în numerar. Dacă împrumuturile depăşeau 1.000 euro, şeful bazei cerea garanţii mobiliare sau imobiliare, precum maşini, case, apartamente şi suprafeţe de teren, cu o valoare de cel puţin două sau trei ori mai mare decât a împrumutului şi/sau încheierea unor contracte de împrumut, în care era trecută suma totală datorată, cu dobândă.

De asemenea, Corcodel, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a cerut unor subordonaţi care au aderat la grupul infracţional organizat pe care l-a iniţiat, persoane ce aveau ca atribuţii gestionarea şi administrarea unor bunuri, să fure importante cantităţi de motorină de la staţia de carburant a parcului auto al unităţii, combustibil scos ilegal din unitate şi transportat în alte locuri, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracţional, din care făcea parte şi Daniel Preoteasa.

Totodată, procurorii arată că existenţa acestui grup infracţional organizat, cât şi faptele săvârşite de membrii acestuia au fost aduse de mai mulţi lucrători ai Jandarmeriei şi la cunoştinţa lui Octavian Cristescu, comisar-şef, angajat al fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă – în prezent Direcţia Generală de Protecţie Internă a M.A.I. Acesta, deşi avea ca obligaţii profesionale să raporteze conducerii acestei structuri şi, totodată, să sesizeze organele de urmărire penală, nu a făcut acest lucru. Mai mult, el a sprijinit în mod constant şi conştient activităţile infracţionale derulate de către Corcodel, acordându-i protecţia necesară, cât şi consilierea în unele situaţii, mai spun procurorii DIICOT.

În urma percheziţiilor făcute în acest dosar, au fost identificate şi ridicate, atât din biroul lui Corcodel, cât şi din alte spaţii, foarte multe contracte de împrumut, atât în formă autentică, cât şi înscrisuri sub semnătură privată, dar şi agende şi notiţe deţinute de membrii grupului infracţional, pentru a avea o evidenţă strictă atât a debitorilor, cât şi a sumelor de bani care au fost sau urmau să fie date cu titlu de dobândă (camătă).

De asemenea, în acelaşi birou de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Baza de Administrare şi Deservire a fost identificată şi suma de 50.000 lei şi 55.000 euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.