Judecătoarea Dana Gîrbovan, preşedinte al UNJR, afirmă că singurul care i-a propus tangenţial ocuparea funcţiei de ministru al Justiţiei a fost Sorin Grindeanu, lucru pe care ea l-a făcut public la acel moment. Ea îi cere procurorului Mihaiela Iorga să prezinte toate detaliile pe care le deţine în legătură cu situaţia relatată de aceasta, potrivit căreia şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a chemat-o şi a întrebat-o dacă nu poate urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier, argumentul fiind că acesta o va numi ministru al Justiţiei pe şefa UNJR, ceea ce nu ar fi bine pentru DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 "Am ascultat stupefiată afirmaţiile doamnei procuror Mihaela Iorga Moraru, făcute în seară zilei de 11 februarie 2018, în care a afirmat că doamna procuror-şef DNA Laura Codruţa Kovesi i-a cerut să "urgenteze" un dosar cu un ministru, deoarece numele acestuia era vehiculat că viitor premier. (...)  Îi solicit public doamnei procuror Iorga Moraru să dezvăluie concret tot ce ştie despre acea situaţie, deoarece este în interesul democraţiei şi al justiţiei din România să ştim cine e acel ministru şi când a avut loc discuţia. Sunt şi eu curioasă, la fel că toţi românii, cred, să aflu cine a fost acel ministru despre care s-a cerut să i se urgenteze dosarul pentru că m-ar propune ministru al justiţiei", scrie Gîrbovan într-o postare pe Facebook.
  
 Ea precizează că singura dată când i s-a propus, tangenţial, dacă ar lua în calcul să accepet să ocupe poziţia de ministru al justiţiei a fost de către premierul Sorin Grindeanu, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu acesta pe data de 15 februarie 2017, lucru pe care l-a declinat. 
  
" Întâlnirea respectivă a fost cerută de premierul Grindeanu, iar agenda discuţiei a fost strict legată de chestiuni ce ţin de justiţie, cum ar fi degrevarea instanţelor, temele din Memorandumul privind justiţia precum şi restantele salariale. Nu a existat pe agendă prealabilă a discuţiei vreo referire la numirea ministrului justiţiei. În cadrul discuţiei, referirea la ocuparea funcţiei de ministru al justiţiei a fost făcută tangenţial, am declinat-o, şi am mers mai departe cu temele pe care le-am avut pe agendă. Am postat pe Facebook acest lucru pe data de 21 februarie 2017, tocmai pentru a nu lasă loc speculaţiilor", precizează judecătoarea, adăugând: "În afară de acea discuţie, nimeni altcineva nu a discutat cu mine ocuparea acelei funcţii, şi cu atât mai mult nu am făcut-o eu".
  
 Ea consideră şocant să afle că procurorilor din cadrul DNA li se dădeau instrucţiuni pentru a urgenţă anumite dosare cu scopul de a influenţa decizii politice ori numiri în funcţii publice. 
  
" Reiterez, de aceea, solicitarea doamnei procuror Iorga Moraru să spună public care a fost ministrul a cărui dosar procurorul şef DNA a cerut să-i fie urgentat, când a avut loc discuţia respectivă şi în prezenţa cărei alte persoane, pentru a putea fi efectuate verificări sub aceste aspecte.  Interesul public în aflarea adevărului este mai important decât obligaţia de rezervă, deoarece cele afirmate privesc fapte grave care compromit procesul democratic şi funcţionarea statului român", conchide Gîrbovan.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.