Liderul USR Dacian Cioloş a anunţat că a avut o discuţie, marţi la Strasbourg cu Didier Reynders, comisarul european pentru Justiţie, şi i-a comunicat ca urmăreşte cazul lui Cristi Danileţ şi a solicitat mai multe informaţii cu privire la decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de excludere a judecătorului din magistratură. „Didier Reynders mi-a confirmat că, în lipsa desfiinţării SIIJ, Comisia Europeană va sesiza din nou Curtea de Justiţie la începutul anului viitor, cu riscul impunerii pentru România a unei amenzi, pentru că hotărârea CJUE nu e respectată”, a adăugat Cioloş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu există derapaje de la statul de drept în România de care să nu se afle în Uniunea Europeană, aşa cum probabil speră liderii toxici ai coaliţiei PSD-PNL-UDMR. Astăzi, la Strasbourg, comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, mi-a confirmat că urmăreşte cazul Danileţ şi că a cerut deja mai multe informaţii despre deciziile luate aseară de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este unul dintre subiectele de pe agenda Comisiei Europene, iar trenarea desfiinţării acestei secţii va avea consecinţe. Din discuţiile cu comisarul Reynders, am înţeles că îngrijorarea Comisiei vine din faptul că, deşi există o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) încă din luna mai, lucrurile stagnează şi, mai grav, între timp, alţi magistraţi sunt timoraţi”, a scris Dacian Cioloş, marţi pe Facebook.

El a mai precizat că Reynders i-a confirmat că, deoarece nu a fost desfiinţată SIIJ, Comisia Europeană va sesiza iar Curtea de Justiţie la începutul anului următor, iar România va risca să primească amendă dacă nu e respectată decizia CJUE.

„Didier Reynders mi-a confirmat că, în lipsa desfiinţării SIIJ, Comisia Europeană va sesiza din nou Curtea de Justiţie la începutul anului viitor, cu riscul impunerii pentru România a unei amenzi, pentru că hotărârea CJUE nu e respectată. În Uniunea Europeană există temerea că, după Polonia şi Ungaria, ar putea apărea un nou stat-problemă”, a conchis Cioloş.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ pentru „manifestări pe reţelele de socializare”. Judecătorul a precizat că sancţiunea i-a fost aplicată pentru filmuleţe publicate pe TikTok şi că va face recurs.

Vicepreşedintele USR Dan Barna a anunţat, marţi, printr-o postare, că formaţiunea va sesiza Comisia Europeană în legătură cu decizia absurdă a Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ. De asemenea, deputatul USR Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.