Curtea de Apel Constanţa solicită Guvernului şi Parlamentului să se abţină de la orice măsuri care afectează independenţa justiţiei sub aspectul condiţiilor financiare, considerând că modificarea unor prevederi legale privind pensiile şi salarizarea judecătorilor în mod intempestiv, fără o dezbatere publică adecvată şi fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii, constituie o imixtiune în activitatea de înfăptuire a justiţiei şi o încălcare a principiului constituţional al separării puterilor statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Apel Constanţa a anunţat, printr-un comunicat de presă, că vineri a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Constanţa, în cadrul căreia au fost luate mai multe decizii.

Primele două hotărâri luate de magistraţii constănţeni se referă la eliminarea pensiei de serviciu şi la reducerea drepturilor salariale ale judecătorilor.

"Constată că eliminarea pensiei de serviciu constituie o atingere gravă a principiului constituţional al independenţei judecătorilor, precum şi a documentelor internaţionale care impun în aplicarea acelui principiu ca judecătorii să beneficieze, după încetarea activităţii, de un venit cât mai apropiat de venitul obţinut în activitate. Constată că reducerea drepturilor salariale ale judecătorilor în funcţie constituie o atingere gravă a principiului constituţional al independenţei judecătorilor din perspectiva independenţei materiale”, se arată în comunicat.

Curtea de Apel Constanţa mai constată că modificarea unor prevederi legale privind pensiile şi salarizarea judecătorilor, fără o dezbatere publică adecvată, reprezintă o imixtiune în actul de justiţiei.

"Constată că modificarea unor prevederi legale privind pensiile şi salarizarea judecătorilor în mod intempestiv, fără o dezbatere publică adecvată şi fără consultarea într-o manieră efectivă a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenţei justiţie, constituie o imixtiune în activitatea de înfăptuire a justiţiei şi o încălcare a principiului constituţional al separării puterilor statului”, mai precizează sursa citată.

Curtea de Apel Constanţa sesizează Consiliul Superior al Magistraturii pentru a lua măsurile necesare, în limita competenţelor sale, în vederea apărării independenţei justiţiei din perspectiva independenţei materiale a judecătorilor, inclusiv prin sesizarea Curţii Constituţionale cu un conflict de natură constituţională între Guvern, pe de o parte şi, puterea judecătorească, pe de altă parte.

De asemenea, magistraţii constănţeni solicită Guvernului şi Parlamentului să se abţină de la orice măsuri care afectează independenţa justiţiei sub aspectul condiţiilor financiare.

Curtea de Apel Constanţa se declară solidară cu demersurile iniţiate de personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor în urma modificării condiţiilor materiale ale activităţii acestuia.

"Constată că modificarea condiţiilor materiale ale activităţii personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor este de natură a afecta însăşi activitatea instanţelor şi independenţa puterii judecătoreşti şi se declară solidaritatea cu demersurile iniţiate pentru respectarea statutului profesional sub aspect material”, se mai arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.