Un complet de la Curtea de Apel Bucureşti este aşteptat să pronunţe vineri un verdict în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Argeş, Constantin Nicolescu, este acuzat de fraudă cu fonduri europene, în cazul reconstrucţiei a două poduri din judeţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 20 iulie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să retrimită spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş Constantin Nicolescu şi să menţină actele efectuate în cauza până la dată de 30 mai 2014.

În prima instanţă, Constantin Nicolescu a fost condamnat la nouă ani şi şase luni de închisoare în dosarul privind utilizarea de fonduri europene pentru reconstrucţia a două poduri, prejudiciul fiind de 1,2 milioane de euro.

În acelaşi caz, Grigore Dobre, administrator la firma de construcţii SC Zeus SA din Piteşti, a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu la o pedeapsa de cinci ani şi două luni de închisoare.

Alţi şase inculpaţi din dosar, angajaţi ai unor servicii din subordinea CJ Argeş, au primit pedepse de câte patru ani de închisoare cu executare.

"Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român - prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - reprezentată prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti şi obligă pe inculpatul Nicolescu Constantin la plata sumei de 984.164,38 euro (în echivalentul în lei la cursul BNR de la dată plăţii) către partea civilă, cu titlu de daune materiale, la care se adaugă majorările de întârziere, calculate de la dată comiterii faptei şi până la achitarea debitului, potrivit Codului de procedura fiscală", se arată în decizia instanţei de din 2014, care a fost casată de înalta curte doi ani mai târziu.

Atunci, magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au mai dispus confiscarea sumei de 4.497.947,48 de lei de la Constantin Nicolescu, Mihail-Gabriel Nicoară, Iuliana Mioara Pintilie, Sabina-Elena Bocioacă, Codruţa-Lavinia Mercea şi Aurelia-Mirela Florescu, precum şi a sumei de 4.973.065,75 de lei de la Constantin Nicolescu, Cristina Dobre, Mihail-Gabriel Nicoară,  Iuliana Mioara Pintilie, Sabina-Elena Bocioacă, Grigore Dobre şi Olga Stancu.

Potrivit DNA, "în cursul lunii martie 2009, Consiliul Judeţean Argeş, în calitate de autoritate contractantă, a organizat o procedura de achiziţie publică prin licitaţie deschisă ce avea că obiect reabilitarea a două poduri afectate de inundaţii. În concret, era vorba de reconstrucţia a două poduri amplasate pe drumuri judeţene, în localităţile Căteasca, respectiv Ciomăgeşti. Fondurile respective proveneau din accesarea unui proiect finanţat din fonduri PHARE destinat strict reabilitării obiectivelor de infrastructură rutieră şi de mediu afectate de inundaţiile din perioada aprilie - mai şi iulie - august 2005".

Procurorii au susţinut că, pentru a accesa banii europeni, funcţionari din cadrul CJ Argeş au atestat în cererea de finanţare, în mod nereal, că respectivele poduri fuseseră afectate de inundaţii, deşi unul dintre ele, cel din comună Căteasca, fusese avariat anterior, aşadar nu era eligibil pentru proiectul respectiv.

Anchetatorii mai arată că, în cursul anului 2009, în urmă licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean Argeş, contractul de reabilitare a podului Căteasca a fost atribuit, în mod nelegal, societăţii comerciale Zeus SA. Iniţial, câştigătoare a licitaţiei fusese declarată o altă societate, care a fost înlăturată ulterior, în mod arbitrar, de comisia de evaluare, după reluarea procedurii, dispusă de Constantin Nicolescu.

Societatea înlăturată se prezentase cu o ofertă financiară cu 3.779.787,8 de lei mai mică, suma ce reprezintă prejudiciu în dauna CJ Argeş, potrivit procurorilor.

Într-un final, lucrările de construcţie au fost executate de către Zeus SA şi  SC Dracones Construct Grup Piteşti, ultima având că asociat pe ginerele fostului preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş. În plus, furnizor de bunuri pentru construcţia lucrării era SC Setro Metal Câmpulung, firma controlată, de asemenea, de o rudă apropiată a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş.

Pe baza unor înscrisuri falsificate, în cadrul unei proceduri de achiziţie falsificate, în cursul lunii iunie 2010, Consiliul Judeţean Argeş a atribuit aceleiaşi firme Zeus un contract în valoare de  4,9 milioane de lei pentru presupuse lucrări suplimentare la acelaşi pod care, în realitate nu se mai justificau, fiind executate anterior, în luna martie 2010.

Conform procurorilor, în 2009, Nicolescu Constantin a primit mită de la Grigore Dobre Grigore, patronul de la Zeus, un spaţiu comercial situat în municipiul Piteşti, în suprafaţă de peste 300 de metri pătraţi, în valoare de 447.000 lei.

Pentru a disimula infracţiunea de corupţie, la dată de 23 martie 2009, la Biroul Notarului Public Ionel Didea a fost încheiat un contract fictiv de vânzare-cumpărare, mai susţin anchetatorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.