Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, redeschiderea Dosarului 10 august, admiţând plângerea lui Ioan Crăciuneanu, unul dintre protestatarii agresaţi de jandarmi. ”Decizia de astăzi a Curţii de Apel Bucureşti reprezintă o confirmare îndelung aşteptată pentru protestatarii prezenţi în Piaţa Victoriei pe parcursul anului 2018”, a declarat Ioan Crăciuneanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Redeschiderea dosarului 10 august, obţinută de una dintre victimele agresate de jandarmi, Ioan Crăciuneanu, în ciuda unei noi tentative a DIICOT de a opri definitiv ancheta. Procurorul de şedinţă DIICOT a solicitat, la ultimul termen al procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, respingerea ca netemeinică a cererii, pe motiv că probele au fost administrate complet şi că ancheta a fost făcută corect. În ciuda opoziţiei procurorului DIICOT, avocaţii Lucia Crăciuneanu  şi Toni Decean au cerut redeschiderea dosarului, în primul rând pentru că soluţia de clasare în privinţa infracţiunilor săvârşite de suspecţii militari e lovită de nulitate absolută, având în vedere competenţa specială de efectuare a urmăririi penale în cazul infracţiunilor săvârşite de militari, instituită prin dispoziţiile art.56 alin.4 Cpp, care prevede că urmărirea penală în cazul infracţiunilor săvârşite de militari se efectuează, în mod obligatoriu, de procurorul militar. Astfel, procurorul DIICOT nu se putea pronunţa în dosar cu privire la faptele celor 4 jandarmi şi, prin urmare, nici nu putea să dispună clasarea în ceea ce-i priveşte”, a transmis, vineri seară, Comunitatea Declic.

Protestatarul agresat de jandarmi afirmă că decizia magistraţilor este ”o confirmare îndelung aşteptată pentru protestatarii din PIaţa Victoriei”.

”Decizia de astăzi a Curţii de Apel Bucureşti reprezintă o confirmare îndelung aşteptată pentru protestatarii prezenţi în Piaţa Victoriei pe parcursul anului 2018. Această decizie definitivă survine după prima ascultare de către o instanţă românească a obiecţiilor mele în dosar faţă de preluarea nejustificată a Dosarului 10 August de către DIICOT. Mutarea Dosarului 10 August de la Parchetul Militar la DIICOT a generat din prima clipă stupefacţia celor peste 700 de protestatari, care, alături de ceilalţi 200.000 de oameni aflaţi  la protestul Diasporei, s-au trezit brusc în pericol de a fi catalogaţi drept destabilizatori de ţară sau terorişti. Decizia de astăzi este un pas mic spre o funcţionare normală a Justiţiei române şi sper optimist într-o rezolvare la care să se ajungă cu celeritate în acest caz – care este, de altfel, foarte simplu”, a declarat Ioan Crăciuneanu, victima care a obţinut redeschiderea anchetei 10 august.

Comunitatea Declic a susţinut financiar costurile juridice pentru demersul lui Ioan Crăciuneanu, din donaţiile membrilor, pentru a obţine reluarea cercetărilor şi a avea parte de o anchetă justă în cazul 10 august 2018.

”Este ruşinos ca, public, toată lumea să susţină redeschiderea dosarului 10 august, iar în instanţă procurorul DIICOT să vină cu o cerere contrară, de respingere a solicitării, pe motiv că deja au fost administrate probele. Sperăm că DIICOT şi inspecţia judiciară vor face verificări în legătură cu acest aspect. De asemenea, vom continua, prin avocaţii Declic, demersurile la DIICOT, pentru a ne asigura că ancheta va fi una corectă”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Petiţia prin care Comunitatea Declic cere reluarea anchetei 10 august a fost semnată de aproape 61.000 de cetăţeni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.