Curtea de Apel Bucureşti transmite luni că se delimitează de protestul magistraţilor care a avut loc duminică seară pe treptele instituţiei şi precizează că nu a fost implicată în organizarea acestuia. Instanţa atrage atenţia că judecătorii trebuie să adopte o conduită responsabilă conform statutului profesiei şi normelor deontologice pentru respectarea principiului separaţiei puterilor în stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ca urmare a solicitărilor primite din partea reprezentanţilor mass-media şi a cetăţenilor privind existenţa unei autorizări a organizării protestului ce a avut loc pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, ieri, 16 septembrie 2018 sau a unei notificări prealabile din partea organizatorilor, conducerea Curţii aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că nu a existat un acord din partea instituţiei noastre şi nici o notificare prealabilă sau informare cu privire la intenţia de organizare a acestui protest, deşi considerăm că acestea ar fi fost necesare, dată fiind afectarea imaginii acestei instanţe, transmite luni Curtea de Apel printr-un comunicat de presă.

Instituţia spune că delimitează de astfel de manifestări şi subliniază că judecătorii trebuie să aibă o conduită responsabilă în limitele stabilite de statutul profesiei şi normele deontologice, pentru respectarea principiului separaţiei puterilor în stat.

De asemenea, Curtea de Apel precizează că nu s-a implicat în organizarea protestului, iar participarea magistraţilor trebuie să fie asumată de aceştia.

"Contrar aparenţei create în spaţiul public, menţionăm că instituţia noastră nu a avut nici o implicare în organizarea acestui eveniment, iar participarea unor colegi judecători, în majoritate de la alte instanţe decât Curtea de Apel Bucureşti, trebuie să fie asumată de către fiecare dintre aceştia”, mai spune Curtea de Apel.

Aproximativ o sută de magistraţi au protestat, duminică seară, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, nemulţumiţi de modificările aduse legilor justiţiei. De asemenea, ei şi-au declarat susţinerea faţă de procurorul general Augustin Lazăr, evaluat de ministrul Justiţiei. "Respectarea avizului Comisiei de la Veneţia", "Prezent pentru evaluare", "Justiţie independentă" sunt câteva dintre mesajele afişate de participanţii la protest.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a transmis, duminică, un mesaj în care susţine că ”tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea şi profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni şi influenţe exterioare” şi afirmă că independenţa magistraţilor este ”o necesitate”, nu un privilegiu. În plus, Lazăr susţine că ”magistraţii sunt obligaţi să apere independenţa justiţiei ca pe o garanţie pentru societate”.

În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader,  aafirmat că procurorul general "se află într-o gravă eroare, plasând justiţia, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului, deasupra acestora". El spune că, dacă una dintre cele trei puteri îşi încalcă limitele constituţionale, CCR soluţionează conflictele de natură constituţională. "În condiţiile în care puterea judecătorească a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de înţeles că nu îşi poate judeca propria cauză", adaugă Toader.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.