Fostul candidat la prezidenţiale, Alexandru Cumpănaşu, a fost pus sub acuzare de DNA Constanţa pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA, potrivit unor surse citate de G4media. Cumpănaşu a precizat că a fost audiat de DNA Constanţa, la două zile după turul întâi al alegerilor prezidenţiale, dar susţine că a ”demontat în integralitate minciuna SNSPA, în fapt, a lui Remus Pricopie şi a unei mici găşti din jurul acestuia”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit G4media, procurorii DNA Constanţa suspectează că Alexandru Cumpănaşu ar fi minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului ”Consolidarea cadrului pentru creşterea calităţii serviciilor publice şi sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Direcţia pentru Descentralizarea Administraţiei Publice, în parteneriat cu SNSPA.

Cumpănaşu a scris, duminică, un mesaj pe Facebook, în care confirmă că a fost audiat de DNA Constanţa.

”La 2 zile după terminarea alegerilor, am fost audiat de către DNA Constanţa. M-am prezentat ca un cetăţean normal şi am demontat în integralitate minciuna SNSPA. În fapt, a lui Remus Pricopie şi a unei mici găşti din jurul acestuia. Am solicitat să lămuresc deîndată toate aspectele, ceea ce am şi făcut. Fiind o plângere penală era normal ca procurorii să facă verificări. (...) Subiectul este ridicol şi în fapt, dacă a existat vreo greşeală aceasta aparţine SNSPA şi rectorului acesteia”, a scris Cumpănaşu.

Potrivit acestuia, ultima corespondenţă purtată cu DNA Constanţa a avut loc acum câteva zile, când i s-a comunicat că nu mai este nevoie de date suplimentare pentru a se lămuri speţa.

În 26 septembrie, conducerea Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a anunţat că a decis reverificarea legalităţii procedurilor privind angajarea lui Alexandru Cumpănaşu, în cadrul proiectului ”Consolidarea cadrului pentru creşterea calităţii serviciilor publice şi sprijinirea dezvoltării la nivel local”.

În calitate de expert, Cumpănaşu trebuia să deţină studii superioare şi a semnat un document prin care atesta că îndeplineşte toate condiţiile. După publicarea CV-ului, Cumpănaşu a recunoscut că nu a terminat facultatea.

Potrivit declaraţiei de avere, Cumpănaşu a câştigat peste 66.000 de lei de la SNSPA.

Conform putereaacincea.ro,  valoarea totală a proiectelor în care Cumpănaşu a fost cooptat prin unul din ONG-urile sale, Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), depăşeşte 10 milioane de euro, o uşă deschisă a având AID- şi la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Două dintre proiecte au fost încheieate cu MAI, iar în 2011, AID, unde Cumpănaşu era director executiv, a fost inclusă în Comitetul Strategic pentru sprijinirea şi evaluarea Direcţiei Generale Anticorupţie. De altfel,  fostul director al Direcţiei Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti şi Judeţul Ilfov, Adrian Anisie, soţul actualului ministru al Educaţiei şi subordonat al lui Cătălin Ioniţă, şeful DGA, a fost numit şef al Departamentului pentru Combaterea Infracţionalităţii, din cadrul Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR), al cărei preşedinte este Alexandru Cumpănaşu.

Alte şase proiecte au fost încheiate de AID cu Ministerul Dezvoltării, valoarea acestioa fiind de peste 9.000.000 de euro. Tot prin AID, Cumpănaşu a derulat un proiect şi cu Ministerul Justiţiei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.