Secţiile pentru judecători şi pentru procurori ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au hotărât asupra funcţionării consilierilor de etică la nivelul curţilor de apel, tribunalelor şi parchetelor de pe lângă instanţele judecătoreşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe lângă fiecare curte de apel vor funcţiona doi consilieri de etică, iar pe lângă fiecare tribunal din ţară câte un consilier din rândul judecătorilor. Aceştia vor fi formaţi în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii (INM). Ei vor fi numiţi pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii, fără limită de mandate, precizează CSM.

În cazul procurorilor, vor funcţiona patru consilieri de etică la Parchetul instanţei supreme, câte unul la DNA şi DIICOT, doi pentru fiecare parchet de pe lângă curtea de apel şi câte unul la fiecare parchet de pe lângă tribunal.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Secţiile CSM au reglementat modalitatea de desemnare, criteriile de selecţie, numirea, formarea profesională şi atribuţiile consilierilor de etică, revocarea, suspendarea şi încetarea calităţii acestora.

“Prin adoptarea acestor hotărâri, Consiliul Superior al Magistraturii răspunde necesităţii de înfiinţare a unor organisme care să aibă un rol consultativ şi de consiliere, cu scopul declarat de a veni în sprijinul magistraţilor şi de a preîntâmpina ivirea unor încălcări ale normelor de etică şi deontologie profesională”, susţine CSM.

Astfel, România se aliniază la recomandarea Comitetului Miniştrilor către statele membre ale Consiliului Europei cu privire la judecători care arată, în Capitolul VIII, că "judecătorii ar trebui să poată solicita sfaturi în materie de etică unui organism din cadrul sistemului judiciar”, potrivit CSM.

În acelaşi capitol se prevede că "judecătorii trebuie să se ghideze în activitatea lor de principii etice de conduită profesională”, aceste principii incluzând "...nu numai îndatoriri care pot fi sancţionate prin măsuri disciplinare, ci şi îndrumări date judecătorilor cu privire la modul lor de a se comporta, principiile urmând a fi enunţate în codurile de etică judiciară care ar trebui să menţină încrederea publicului în judecători şi puterea judecătorească”, mai arată Consiliul Superior al Magistraturii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.