Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, vineri, un mesaj de susţinere a judecătorilor care reclamă imposibilitatea plăţii drepturilor salariale şi apreciază că ”această situaţie este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Consiliul Superior al Magistraturii a urmărit constant derularea evenimentelor din ultimele zile referitoare la imposibilitatea plăţii drepturilor salariale ale judecătorilor şi susţine necondiţionat poziţia exprimată de magistraţi în sensul că această situaţie este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie”, a transmis, vineri, CSM, într-un comunicat de presă.

Consiliul reaminteşte, în documentul citat, că ”independenţa justiţiei este o noţiune complexă care are în conţinutul său componenta independenţei materiale a corpului magistraţilor, jurisprudenţa instanţei constituţionale şi a instanţelor europene fiind constantă în acest sens”.

”Independenţa judecătorilor poate fi percepută ca iluzorie în lipsa acordării efective a renumeraţiei cuvenită funcţiei exercitate în societate de către judecători, ca şi garanţie a independenţei derivată din statutul constituţional al magistratului. Consiliul Superior al Magistraturii atrage public atenţia asupra impactului major pe care l-ar putea avea perpetuarea situaţiei de neplată a drepturilor salariale cuvenite judecătorilor, recunoscute fie prin hotărâri judecătoreşti definitive, fie prin acte administrative emise de către ordonatorul principal de credite”, a mai transmis CSM.

Potrivit instituţiei, ”acest impact trebuie evaluat în legătură directă cu existenţa la acest moment a unei lipse acute de judecători la toate gradele de jurisdicţie, consecinţă directă a incertitudinii statutului magistratului şi a tensiunilor create în interiorul corpului profesional din această perspectivă, situaţie care a existat cel puţin în cursul acestui an”.

”Totodată, este deosebit de important de precizat că, în conformitate cu atribuţiile conferite de lege, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat conform bugetul instanţelor judecătoreşti pentru anul 2024, astfel cum acesta a fost înaintat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti în calitate de ordonatori de credite, iar acesta cuprinde toate drepturile salariale restante ale judecătorilor, avizul Consiliului fiind obligatoriu”, a mai transmis CSM.

Instituţia reiterează ”deschiderea spre o cooperare interinstituţională loială, aceasta fiind esenţială pentru asigurarea unui înalt nivel de independenţă şi transparenţă a sistemului judiciar, accentuând în mod ferm că aceasta presupune efortul comun al tuturor puterilor statului”.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.