Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis, marţi, după decizia CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi, că ”este regretabil” că s-a constatat o încălcare a drepturilor fundamentale, într-o procedură care a vizat un înalt magistrat. N acest context, magistraţii reiterează necesitatea modificării urgente a legislaţiei române care reglementează procedurile de numire şi revocare în funcţiile înalte din cadrul Ministerului Public.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de decizia pronunţată astăzi de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Kovesi împotriva României. Secţia apreciază că este regretabil să se constate o încălcare a drepturilor fundamentale protejate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului printr-o procedură desfăşurată împotriva unui înalt magistrat din cadrul Ministerului Public, procedură care s-a finalizat printr-o decizie de revocare a acestuia din funcţia deţinută”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de către Secţia pentru procurori a CSM.


Magistraţii reiterează ”necesitatea modificării urgente a legislaţiei  române care reglementează procedurile de numire şi revocare în funcţiile înalte din cadrul Ministerului Public, în acord, de altfel, şi cu recomandările constante ale organismelor internaţionale, în sensul consolidării rolului Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii”.

”De asemenea, Secţia pentru procurori subliniază că interpretarea art. 135 din  Constituţia României vizând autoritatea Ministrului Justiţiei asupra procurorilor nu poate aduce atingere principiului independenţei procurorilor”, a mai transmis CSM.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.