CSM denunţă, miercuri, ”o adevărată campanie concertată” împotriva judecătorilor, cu referire la veniturile lor şi cere prudenţă şi reţinere în discursul public şi identificarea de soluţii pentru rezolvarea problemelor reale care afectează sistemul de justiţie. ”Veniturile judecătorilor în sens larg decurg din lege şi reprezintă reflectarea corectă a rolului pe care îl îndeplinesc într-o societate democratică”, a transmis CSM.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere faptul că în ultima perioadă de timp asistăm la o adevărată campanie concertată derulată împotriva corpului profesional al judecătorilor de către celelalte două puteri, legislativă şi executivă, cu referire la veniturile acestora, respectiv pensii, salarii şi alte drepturi băneşti, Secţia pentru judecători formulează următoarele precizări în vederea corectei informări a opiniei publice: Veniturile judecătorilor în sens larg  decurg din lege şi reprezintă reflectarea corectă a rolului pe care îl îndeplinesc într-o societate democratică prin raportare atât la îndatoririle şi restricţiile impuse acestora de-a lungul întregii cariere, cât şi la importanţa activităţii desfăşurate pentru echilibrul puterilor în stat şi respectarea drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor”, a transmis, miercuri, CSM, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că sumele de bani reprezentând restanţe salariale cuvenite judecătorilor reprezintă hotărâri judecătoreşti definitive ca urmare a încălcărilor repetate ale legislaţiei în domeniul salarizării de către Ministrul Justiţiei - în calitate de ordonator principal de credite - şi a eşalonărilor pe perioade foarte mari de timp a plăţii acestora.

”În condiţiile în care problemele grave de personal şi de infrastructură cu care se confruntă instanţele de la toate gradele de jurisdicţie din ţară sunt constant ignorate de către cei care au atât obligaţia, cât şi mijloacele de a le rezolva, considerăm că atacul la adresa judecătorilor este lipsit de orice substanţă şi are ca unic scop antagonizarea societăţii faţă de aceştia. Acest lucru reprezintă un adevărat atentat la independenţa justiţiei. În aceste circumstanţe, Secţia reţine că declaraţiile Ministrului Justiţiei din data de 18.02.2020, formulate cu ocazia audierilor derulate în cadrul comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, sunt nejustificate şi regretabile”, a mai transmis CSM.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită, atât Ministrului Justiţiei, cât şi celorlalte două puteri legislativă şi executivă, ”prudenţă şi reţinere în discursul public la adresa corpului profesional al judecătorilor şi intensificarea eforturilor în sensul identificării soluţiilor ce se impun pentru rezolvarea problemelor reale care afectează sistemul de justiţie şi în mod direct pe toţi justiţiabilii”.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, la audierea din comisiile de specialitate, că ministerul pe care îl conduce trebuie să plătească, în următorii patru ani, aproape 400 de milioane de euro pentru drepturile salariale ale magistraţilor care şi-au recuperat în instanţă sporurile.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.