Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) apreciază că afirmaţiile făcute de fostul preşedinte al României Traian Băsescu în spaţiul public, la data de 15 iunie, referitoare la activitatea procurorilor DNA în dosarul fratelui său, precum şi la o presupusă încercare a unui procuror de a obţine denunţuri împotriva sa aduc atingere independenţei sistemului judiciar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Plenul CSM a apreciat în şedinţa de joi că afirmaţiile lui Traian Băsescu, fost preşedinte al României, făcute pe 15 iunie, într-o intervenţie telefonică pe postul de televiziune "România TV”,  preluate ulterior de mass-media, sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii justiţiei, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Totodată, Plenul Consiliului a hotărât sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului. Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară la solicitarea din 17 iunie a preşedintelui CSM, ca urmare a sesizării Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Fostul preşedinte a acreditat ideea că activitatea de urmărire penală şi judiciară a procurorilor DNA este coordonată şi influenţată prin impunerea unor soluţii de către instituţii sau persoane din afara sistemului judiciar", arată CSM.

Consiliul susţine că Traian Băsescu a făcut trimiteri la concluziile orale susţinute de procurorul DNA - Structura Teritorială Constanţa în faţa instanţei de judecată la momentul soluţionării dosarului penal în care fratele său, Mircea Băsescu, avea calitatea de inculpat.

"De asemenea, în cursul intervenţiei telefonice, a folosit cuvinte depreciative la adresa domnului Jean Uncheşelu, procuror DNA - Structura Centrală, acuzându-l că a încercat să obţină denunţuri împotriva sa", mai arată CSM.

Potrivit Consiliului, inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile lui Traian Băsescu, prin care se induce ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar, sunt nefondate, nefiind identificate probe sau alte indicii care să le susţină.

CSM apreciază că declaraţiile fostului preşedinte al României au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare, impactul acestora asupra justiţiabililor fiind profund negativ, de natură a le afecta încrederea în actul de justiţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.