Plenul CSM a admis joi plângerea prealabilă formulată de ministrul Justiţiei Tudorel Toader cu privire la hotărârea prin care Consiliul a admis cererea de apărare a independenţei justiţiei formulată de şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, care a cerut să fie analizate afirmaţii ale ministrului cu privire la dosarul Belina şi la faptul că procurorii nu pot verifica legalitatea hotărârilor de Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea plângerii prealabile formulate de domnul Tudorel Toader, ministrul justiţiei, privind revocarea Hotărârii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1472/19.12.2017. (majoritate: 9 voturi Admitere; 5 voturi Respingere, 1 Abţinere: domnul Tudorel Toader, ministrul justiţiei)", se arată în decizia de joi a CSM.

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii în 26 septembrie 2017 să analizeze dacă afirmaţiile ministrului Justiţiei Tudorel Toader - privind ancheta în Dosarul Belina - conform cărora procurorii nu pot verifica legalitatea hotărârilor de guvern sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, considerând că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.
 
În 19 decembrie 2017, plenul CSM a admis cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu 9 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".
 
"Limita limbajului politic utilizat de ministrul Justiţiei a fost în mod cert depăşită atunci când sugerează ideea că procurorii DNA nu investighează fapte de reprezintă încălcări ale legii penale", se arăta în hotărârea CSM, care mai aprecia că astfel de afirmaţii  au ca efect deformarea opiniei publice cu privire la funcţionarea sistemului judiciar.
 
La acel moment Toader a calificat hotărârea CSM drept una emoţională.
 
Ulterior a anunţat că  ia în calcul să sesizeze instanţa de contencios administrativ pentru a verifica legalitatea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.