Şefa ICCJ Cristina Tarcea a declarat miercuri, referindu-se la sesizarea lui vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Florin Iordache privind lipsa completurilor specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că a trimis o statistică la CCR care a arătat că în perioada 2003 – 2018 au fost soluţionate 170 de cauze privind corupţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Tocmai am trimis o statistică ieri la Curtea Constituţională  care a arătat că în perioada 2003 – 2018 au fost soluţionate 170 de cauze care intră sub incidenţa legii 78/2000 (n.r. -  pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie)” a spus Tarcea.
 
Întrebată dacă există vreo explicaţie pentru faptul că din 2004, de la adoptarea legii 78 şi până în acest an nimeni nu a invocat nelegalitatea completurilor, Tarcea a spus că explciaţia ar fi faptul că aceste completuri sunt legale.
 
„Sigur că există o explicaţie: completele au fost alcătuite potrivit legii” a spus preşedintele ÎCCJ.
 
Cristina Tarcea a mai spus că îşi menţine opinia conform căreia Florin Iordache nu avea căderea de a sesiza acest conflict.
 
„Este excepţia inadmisibilităţii pe care am invocat-o în primul punct al apărărilor noastre şi nu este o părere, este o statuare recentă a Curţii Constituţionale prin decizia 338 pronunţată în anul 2018 şi publicată anul trecut pe 18 decembrie 2018 în care s-a afirmat că prerogativele constituţionale nu pot fi delegate” a mai spus Cristina Tarcea.
 
Întrebată dacă în opinia sa este o coincidenţă faptul că aceleaşi argumente aduse în faţa CCR au fost invocate de avocaţii lui Liviu Dragnea, Cristina Tarcea a afirmat că nu poate face speculaţii.
 
„Nu pot specula, dar este cert c pe rolul Înaltei Curţi se află dosare în acera fost invocată această excepţie aproape în termeni identici” a spus Tarcea.

Sesizarea privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, depusă de Florin Iordache în perioada în care a fost delegat la conducerea Camerei Deputaţilor în locul lui Liviu Dragnea, se află, miercuri, pe ordinea de zi a Curţii Constituţionale a României. PNL contestă legalitatea sesizării şi a cerut judecătorilor constituţionali să amâne discutarea cauzei.

Cererea lui Iordache vizează lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.