Judecătorul Cristi Dănileţ cataloghează drept ”colosală decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care a stipulat că judecătorii care nu aplică jurisprudenţa Curţii Constituţionale, dacă aceasta contravine dreptului UE, nu pot fi traşi la răspundere disciplinară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”De azi, judecătorii români sunt independenţi şi faţă de CCR. Iar dreptul UE e deasupra deciziilor CCR. Tocmai a decis asta CJUE. În plus, deciziile CCR cu privire la completurile de 5, dacă duc la prescripţia infracţiunilor de corupţie, nu trebuie respectate de judecătorii români”, a scris, marţi, pe Facebook, judecătorul Cristin Dănileţ.  
 
Acesta afirmă că, în schimb, ”MCV este obligatoriu”.  
 
”Hotărârea e pur şi simplu COLOSALĂ”, a mai scris judecătorul.  
 
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) consideră că judecătorii instanţelor naţionale care nu aplică prevederi ale curţilor constituţionale ce funcţionează la nivel naţional nu pot fi expuşi riscului de a răspunde disciplinar pentru acest fapt, dacă deciziile judecătorilor constituţionali nu sunt în concordanţă cu dreptul Uniunii Europene.  
 
Concluziile în această privinţă au fost prezentate după ce CJUE a primit mai multe sesizări din partea unor entităţi implicate în sistemul juridic din România, care au supus atenţiei CJUE situaţia completurilor specializate de la nivelul ÎCCJ din România, ale căror condamnări au fost anulate în urma unei decizii a CCR, dar şi situaţia unui proces de la Tribunalul Bihor, unde mijloace de probă dintr-un dosar de corupţie, obţinute cu sprijinul SRI, au fost excluse retroactiv din dosar tot în urma unei decizii a CCR.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.