Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a avut, vineri, consultări cu organizaţii ale magistraţilor pe tema legilor justiţiei, acestea venind cu propuneri pentru pregătirea variantelor finale ale celor trei legi şi depunerea în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ministrul Justiţiei, domnul Stelian Ion, a avut astăzi mai multe consultări cu organizaţii profesionale ale magistraţilor. Discuţiile au avut ca subiect legile Justiţiei. În cadrul consultărilor au fost analizate toate propunerile, sugestiile, criticile şi contribuţiile primite până în prezent la textele proiectelor legislative", a transmis Ministerul Justiţiei, vineri, într-un comunicat de presă.

Întâlnirea s-a desfăşura în format videoconferinţă.

Conform sursei citate, organizaţiile de magistraţi i-au prezentat ministrului Justiţiei propriile propuneri pentru cele trei legi, în vederea pregătirii variantei finale a acestora şi depunerii lor la Parlament.

Ministerul Justiţiei a desfăşurat consultări cu toate instituţiile şi părţile interesate, cu scopul armonizării tuturor punctelor de vedere exprimate în noile legi ale Justiţiei.

Noile proiecte de modificare a legilor justiţiei au fost puse în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei în 30 septembrie, fiind anunţat un termen de dezbatere publică până la 31 martie.

"Ministerul Justiţiei este deschis pentru consultări şi consideră esenţial pentru bunul mers al procesului legislativ ca toate instituţiile care au competenţe în justiţie, CSM, Ministerul Public, instanţe şi parchete, organizaţii profesionale ale magistraţilor, magistraţi în mod individual, mediul academic, profesiile juridice, personalul de specialitate din instanţe şi parchete, organizaţii neguvernamentale să exprime propuneri care ar putea fi incluse în textele proiectelor", arătau reprezentanţii ministerului.

Conform sursei citate, ministrul Justiţiei intenţionează să solicite din partea GRECO şi Comisiei de la Veneţia avize cu privire la unele dintre aspectele esenţiale cuprinse în noile proiecte de modificare a legilor justiţiei, astfel încât acestea să corespundă exigenţelor privind funcţionarea justiţiei învederate prin rapoartele şi avizele anterioare.

Consultarea publică a fost organizată de Ministerul Justiţiei sub forma consultărilor scrise şi întâlnirilor de lucru/dezbaterilor.

În cadrul consultărilor scrise, Ministerul Justiţiei va analiza toate propunerile, sugestiile, criticile, contribuţiile care îi vor fi transmise cu privire la textele proiectelor, fie în format letric la adresa ministerului, fie în format electronic la adresele de email indicate pe siteul ministerului,.

Potrivit sursei citate, întâlnirile de lucru/dezbaterile vor fi organizate în format cu prezenţă fizică la sală sau în format de videoconferinţe, de la caz la caz, în funcţie de contextul epidemiologic, numărul de participanţi înregistraţi şi posibilitatea organizării întâlnirilor de lucru/dezbaterilor cu respectarea regulilor de prudenţă şi protecţie epidemiologică.

După consultările publice, Ministerul Justiţiei va analiza propunerile primite, iar la finalul acestei etape va publica rezultatul acestor consultări sub forma unui raport şi a textelor revizuite.

După consultarea publică conform planului precizat, Ministerul Justiţiei va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii cu proiectele de lege, pentru formularea avizului acestei instituţii, în conformitate cu legea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.