Constantin Bolboşanu, fostul adjunct al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română, a fost trimis în judecată în dosarul în care este acuzat că a luat mită peste 210.000 de lei de la doi oameni de afaceri, în schimbul protecţiei şi pentru a se dispune soluţii favorabile în cauze penale în care unul era cercetat, iar celălalt era denunţător.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată în stare de arest preventiv pe Constantin Bolboşanu, pe care îl acuză că atunci când era şef de serviciu la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) a luat mită de la doi oameni de afaceri.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în anul 2007, Constantin Bolboşanu a primit de la un om de afaceri, printr-un intermediar, 80.000 de lei mită pentru a-i asigura acestuia protecţie din partea organelor de cercetare penală, dar şi pentru a se dispune soluţii favorabile în dosarele penale în care era cercetat. Cu o parte din această sumă de bani, persoana intermediară ar fi achitat mai multe lucrări de construcţii la un imobil ce aparţinea lui Bolboşanu.

“Protecţia promisă de inculpat a fost una reală, omul de afaceri respectiv nefiind «deranjat» de nici un organ cu atribuţii în domeniu, deşi desfăşura activităţi de comerţ cu legume-fructe, aşa-zisele controale efectuate fiind pur formale”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, Bolboşanu a contactat un subaltern, şef al unei structuri teritoriale, şi i-a indicat, în calitate de persoană ierarhic superioară, modalitatea în care să audieze un om de afaceri, prieten cu celălalt om de afaceri şi denunţător în cauză, astfel încât acesta să nu fie pus sub acuzare, în calitate de suspect.

“În considerarea acestui ajutor precum şi a unei înţelegeri anterioare cu denunţătorul, privind protecţia în diferite cauze penale, inculpatul Bolboşanu Constantin a pretins şi a beneficiat de la acesta de avantaje materiale constând în finalizarea unor lucrări de construire şi finisare a unui alt imobil de-al inculpatului. Valoarea lucrărilor, de circa 30.000 euro, a fost suportată de omul de afaceri”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au pus sechestru asigurător pe mai multe imobile ale lui Bolboşanu, până la concurenţa sumei de 215.534 de lei, în vederea confiscării speciale şi a garantării executării cheltuielilor judiciare.

Dosarul a fost trimis pentru judecare Tribunalului Bucureşti, procurorii cerând menţinerea măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

Constantin Bolboşanu a fost reţinut în 9 noiembrie 2015 de procurorii DNA, dar propunerea de arestare preventive a fost respinsă atunci de instanţă, care a dispus ca acesta să fie cercetat sub control judiciar. 

În 11 aprilie 2016, Bolboşanu a fost arestat preventiv, la cererea procurorilor DNA, după ce a încălcat obligaţiile controlului judiciar şi i-a spus unui martor ce să declare la audierile din dosarul său. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.