Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni confirmă dreptul legitim al procurorilor din România de a protesta împotriva politicilor sau acţiunilor de natură a le afecta independenţa şi autonomia, potrivit unei informări transmise de Asociaţia Forumul Judecătorilor. La solicitarea asociaţilor profesionale din România, Consiliul a emis un aviz cu privire la situaţia sistemului judiciar din România în care solicită renunţarea la modificările aduse legilor justiţiei şi la secţia de investigare a magistraţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni confirmă în mod absolut dreptul legitim al  procurorilor din România de a protesta împotriva politicilor sau acţiunilor de natură a le afecta independenţa şi autonomia, într-un climat de respect reciproc şi într-o modalitate compatibilă cu păstrarea independenţei şi a imparţialităţii aferente statutului de procuror. Statul de drept reprezintă unul dintre pilonii principali ai Consiliului Europei. Pentru a consolida rolul procurorilor în Europa, Comitetul de Miniştri, organul decizional al Consiliului Europei, a instituit, în anul 2005, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni (CCJE), acesta fiind o autoritate consultativă a Consiliului Europei cu privire la aspecte legate de statutul procurorilor”, a transmis, luni, Asociaţia Forumul Judecătorilor.

Potrivit sursei citate, la data de 16 mai 2019, răspunzând unei solicitări adresate de Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statului Procurorilor din România, Colegiul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni a emis un Aviz cu privire la situaţia sistemului judiciar din România, în contextul modificărilor aduse legilor justiţiei şi al atacurilor constante împotriva magistraţilor din România. 

Colegiul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni a făcut şi o serie de aprecieri şi recomandări.

”Colegiul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni, care îi reprezintă pe membrii acestuia ce sunt procurori activi din toate statele membre ale Consiliului Europei, achiesează la îngrijorările exprimate de Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statului Procurorilor din România, cu privire la independenţa procurorilor români şi adoptarea modificărilor aduse celor trei legi ale justiţiei. În ceea ce priveşte rolul şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, Colegiul CCPE recomandă reconsiderarea temeiurilor de revocare a membrilor CSM şi, în special, înlăturarea posibilităţii ca membrii aleşi să poată fi revocaţi urmare a retragerii încrederii, prin vot, de către adunările generale ale parchetelor, inclusiv ca urmare a unui memoriu în acest sens”, a transmis Consiliul, potrivit Asociaţiei Forumul Judecătorilor.

De asemenea, Consiliul aprcizacă că excluderea membrilor societăţii civile de la toate şedinţele secţiilor – entităţi decizionale distincte potrivit noilor modificări aduse legilor justiţiei – contravine standardelor europene.

”Colegiul CCPE consideră nepotrivit rolul limitat pe care reprezentanţii societăţii civile îl au, în prezent, şi recomandă participarea lor deplină în activitatea CSM şi în cadrul procesului decizional, alături de alţi membri. În ceea ce priveşte numirea/eliberarea din funcţie a Procurorului General şi a altor  procurori cu funcţii de conducere, Colegiul CCPE recomandă reconsiderarea atât a modificărilor aduse, cât şi a actualelor prevederi constituţionale aflate în strânsă legătură, astfel încât să poată fi creat un cadru neutru şi obiectiv al numirilor/eliberărilor din funcţie, conform standardelor europene”, a mai transmis Consiliul.

În plus, Consiliul îşi exprimă îngrijorarea cu privire la excluderea CSM din procedura ce vizează răspunderea materială a procurorilor, dar şi cu privire la  rolul decisiv al Ministerului Finanţelor Publice în stadiul iniţial al procedurii, care, în calitate de organ al puterii executive nu ar trebui să fie implicat în evaluarea cauzelor sau existenţei unei erori judiciare. 

”Se recomandă în întregime reconsiderarea acestei implicări, precum şi exercitarea unei acţiuni în regres împotriva procurorului în cauză numai subsecvent unei acţiuni disciplinare derulate corespunzător şi soldate cu un verdict de vinovăţie. Colegiul CCPE subliniază în continuare caracterul profund îngrijorător al noii proceduri în atragerea răspunderii, plasat în contextul celorlalte modificări legislative ce au dus la crearea noii secţii speciale pentru investigarea infracţiunilor comise de procurori şi care au impus limitări libertăţii lor de exprimare. În acest context, există un risc de presiune foarte ridicat asupra procurorilor, de natură a le submina independenţa şi autonomia”, a mai transmis Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni.

Reprezentanţii Consiliului cer, deopotrivă, ca definiţia erorii judiciare să fie suplimentar precizată, în sensul că ”magistraţii nu pot fi traşi la răspundere decât în ipoteza în care reaua credinţă sau grava lor neglijenţă a fost stabilită printr-un proces derulat corespunzător”.

Colegiul critică şi înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

”Cu privire la crearea unei structuri distincte a Ministerului Public pentru investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori, Colegiul CCPE recomandă abandonarea în întregime a acestei iniţiative”, a mai transmis Consiliul.

Reprezentanţii organismului consideră că ”noua obligaţie impusă procurorilor, prin limitarea libertăţii lor de exprimare nu este necesară, ridică numeroase semne de întrebare, poate constitui subiect al interpretărilor abuzive şi contradictorii, periclitând independenţa procurorului, astfel încât se recomandă înlăturarea acestei modificări”.

”Cu privire la atacurile repetate şi fără precedent ale factorilor politici împotriva procurorilor, Colegiul CCPE condamnă orice declaraţii, comentarii sau remarci în România care depăşesc graniţele unor critici legitime şi al căror scop real este de fapt atacarea, intimidarea, exercitarea oricăror alte tipuri de presiuni  asupra procurorilor sau umilirea lor, prin folosirea de argumente nepotrivite, precum şi desconsiderarea în orice alt mod a Ministerului Public sau a procurorilor în mod individual”, se mai arată în document.

În final, Consiliul ”confirmă în mod absolut dreptul legitim al procurorilor din România sau de oriunde de a protesta împotriva acestor acţiuni, într-un climat de respect reciproc şi într-o modalitate compatibilă cu păstrarea independenţei şi a imparţialităţii aferente statutului de procuror”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.